zondag 17 augustus 2008

Metamorfose, een andere kijk op wonen

U bent niet meer tevreden met uw interieur. U bent toe aan nieuwe meubels, een andere indeling en/of uitgekeken op de kleuren. U wilt een andere sfeer, maar u weet niet goed hoe u dit moet aanpakken. Laat uw nieuwe interieur ontwerpen en zie wat er voor verrassende veranderingen ontstaan.


Intakegesprek
Tijdens het intakegesprek wordt besproken wat de bewoners graag anders wensen. De bewoners van dit huis willen wat kleur betreft meer warmte in hun woonkamer toevoegen. De kunststof verticale lamellen voor de ramen zijn aan vervanging toe, en hier mag een andere oplossing als raamdecoratie komen. De vorm van de open haard is gedateerd, maar zij willen geen breekwerk of verbouwing.
De inkijk in de openkeuken, vanuit de zithoek, wordt als erg hinderlijk ervaren. De huidige meubelopstelling is niet naar wens, en voor de LCD-TV is nog geen goede plek gevonden. Een goed verlichtingplan is ook wenselijk.
Met deze gegevens en na het opmeten van de woonkamer en de meubels die in het interieur terugkomen mocht ik aan het ontwerpen gaan.

Ontwerp
Het wensenlijstje van de bewoners is mijn uitgangspunt, want het gaat tenslotte om hun gewenste sfeer en om hun woongenot.Ieder ontwerp begint met een plattegrondtekening van de ruimte, waarop aangegeven de ramen en deuren en andere van belang zijnde gegevens. De meubels worden niet vervangen, en worden in hun nieuwe opstelling op de plattegrond ingetekend. De bewoners houden van een modern maar niet te strak interieurbeeld.
De kleurkeuze moet warmte uitstralen, en als je aan warmte denkt, denk je aan zon of vuur. Oranje is een warme, zonnige, stimulerende en opwekkende kleur. Oranje is een feestelijke, gezellige kleur met weelde. Oranje stimuleert de eetlust en is daarom een prima kleur voor de eethoek of keuken. Een goede kleur voor de woon- of kinderkamer. Vanwege zijn stimulerende kenmerk ook zeer geschikt voor een werkkamer.
De open haard moet van vorm veranderen zonder breekwerk of verbouwing. Om dit te kunnen realiseren laten we een nieuwe mantel om de huidige open haard heen bouwen. Dit is minder ingrijpend en zoals te zien is op de foto geeft deze vorm gelijk een veel moderner en strakker beeld. Tevens is het op deze manier mogelijk om de open haard met de plaats van de LCD-TV te combineren.


De zithoek kan nu een kwartslag draaien, en is het mogelijk om vanuit de zithoek optimaal te genieten van het haardvuur, de TV, en de tuin. De inkijk in de open keuken is nu ook minder.


Om de inkijk verder te verminderen is het prettig een afscheiding te maken tussen keuken en woonkamer. Hier is gekozen voor een multishade, die net als een rolgordijn helemaal opgerold kan worden tot aan het plafond. De bewoners geven vaak een feest en dan is het handig de bar te gebruiken om dranken en hapjes te presenteren.
De multishade is in drie standen te zetten, nml. open, halfopen of dicht, zodat je kan spelen met de lichtinval en doorkijk. De multishade is hier ook gekozen als raamdecoratie vooral om deze keuzemogelijkheden.
Voor de glaswand met schuifdeur is gekozen voor een inbetweengordijn in dezelfde zalmoranje kleur als de multishade, omdat een gordijn in deze hoek praktisch is en het geheel van de woonkamer huiselijk maakt.


Presentatiegesprek
In dit gesprek leg ik mijn ontwerp, de tekeningen en adviezen aan de bewoners voor. Hierbij geef ik een mondelinge toelichting en een beschrijving van de platttegrondtekening, een collage van het kleur- en materiaaladvies, en het verlichtingplan. Tevens laat ik monsterstalen zien van de kleuren en materialen die ik in het interieurontwerp voor ogen heb, en vermeld de kleurnummers, het verkoopadres en de verkoopadviesprijs.

Nabespreking
De bewoners vinden hun woonkamer nu warm van kleur, gezellig, vriendelijk en uitnodigend overkomen. Door het gebruik van deze tinten oranje is de woonkamer veel lichter geworden, en optisch lijkt de woonkamer nu veel groter. Ze zijn zeer tevreden met de multishades. De meubelopstelling wordt als optimaal ervaren. Er is nu een gezellig leeshoekje naast de open haard met zicht op de tuin. Ook kunnen ze nu genieten van het knapperend haardvuur in combinatie met televisie kijken. Als er televisie wordt gekeken ondervinden ze geen last meer van hinderlijk dag- of zonlicht in de TV. Vanuit de zithoek hebben ze nu ook optimaal zicht op het terras en de tuin.

Plattegrondtekening van de woonkamer na de metamorfose

Geen opmerkingen: