maandag 1 september 2008

Wonen is een kwestie van emotie en intuïtie

Wonen is het gevoel van thuis zijn, je behaaglijk en veilig voelen, helemaal jezelf kunnen zijn. Maar ook jezelf onderscheiden met meubels in een speelse meubelopstelling die helemaal bij jezelf, je gewoontes, en de rest van het gezin past. Maar hoe kies je nu de juiste meubels in verhouding tot het vertrek en in de meest optimale opstelling?


Voor de opstelling van los meubilair kunnen verschillende uitgangspunten worden gebruikt.
• Uit hoeveel personen bestaat het gezin, en wat zijn hun leeftijden?
• Wat zijn de leefgewoontes binnen het gezin, en wat zijn hun hobby’s?
• Welke materialen en kleuren zijn aanwezig, en welke sfeer moet het uitstralen?
• Wat zijn de afmetingen van het vertrek, en waar zitten ramen en deuren?
• Hoe is de ligging van het huis ten opzichte van de zon?

Woonkamer

Bewoners kunnen er voor kiezen om een zithoek te creëren met de televisie of open haard als uitgangspunt. Een opstelling rond een open haard is in de zomer niet echt een optimale zitopstelling. Een stookplek zonder vuur is niet echt leuk om naar te kijken. In veel gevallen is het prettig om een winter- en een zomeropstelling te hebben voor uw zitmeubels. Het kan ’s zomers bijvoorbeeld heel aangenaam zijn om via openstaande ramen of tuindeuren uitzicht te hebben op de tuin of het balkon, terwijl u ’s winters misschien liever kiest voor een opstelling rond de televisie of openhaard. Om de opstelling van meubels regelmatig te veranderen is het nodig dat ze gemakkelijk verplaatsbaar zijn.
Bij de keuze van een meubelopstelling moet u ook denken aan de leeftijden binnen het gezin, en hoe ze gebruik maken van het meubilair. Heeft u bijvoorbeeld kleine kinderen, dan zult u andere eisen stellen aan een zitopstelling dan wanneer u alleen bent.
Ook moet u de ruimte zelf niet uit het oog verliezen. Soms dwingt de vorm van het vertrek te kiezen voor een bepaalde opstelling of het oppervlak van het vertrek voor een minimale inrichting. In een kleine woonkamer is het beter te kiezen voor één groot zitmeubel dan voor verschillende losse zitmeubels her en der verspreid in de woonkamer. Er moet in ieder geval genoeg loopruimte zijn om bij de bank of de eettafel te kunnen komen, en rekening worden gehouden met looppaden naar deuren en ramen. Het is belangrijk dat zitmeubels in een zodanige opstelling staan dat iedereen prettig kan zitten en elkaar goed kan zien en horen.


De keuken

Keukens zijn al lang niet meer slechts de plek waar we onze doordeweekse hap klaarmaken en opeten. De keuken met aansluitend de eethoek is het centrale middelpunt rondom etentjes met vrienden en familie, de krant op zondagochtend, een knutselmiddag voor de kids en overwerk op de laptop. In de keuken brengen we dus veel tijd door. Reden te meer om goed na te denken over de plaats van de eethoek, en de sfeer die de keuken moet uitstralen. Ideaal voor een beperkte ruimte is de uitschuiftafel of de kolomtafel ( ovale tafel met een rechte kant ) aangezien de rechte kant tegen de muur kan worden geplaatst. Het begrip eettafel is inmiddels achterhaald en wordt meer leeftafel of stamtafel. Bij lang natafelen horen natuurlijk comfortabele stoelen met armleuningen, en eventueel op wieltjes.
De vorm van de tafel kan heel bepalend zijn voor een ruimte. Zo is een ronde tafel erg gezellig omdat je iedereen aan kunt kijken, maar in een vierkante ruimte gaat hij optisch ‘zweven’. Probeer ervoor te zorgen dat de vorm van de tafel en de vorm van de ruimte elkaar versterken.

De slaapkamer

De meeste slaapkamers worden tegenwoordig voor meer activiteiten gebruikt dan alleen slapen. Het zou kunnen dat u hier ook graag televisie wil kijken, lezen of het ontbijt nuttigen. Met goede verlichting en een verrijdbare tafel over het bed heen, worden deze activiteiten makkelijker uit te voeren.
Een kastenwand kan goed als roomdevider dienst doen. Plaats een schuifdeurkast met een looppad ertussen met de voorkant naar de muur toe, zodat er een soort inloopkast ontstaat. Plaats ook in deze tussenruimte enkele garderobespiegels. Als er voldoende ruimte is kan het bed eventueel schuin in de ruimte geplaatst worden. Plaats een muurtje achter het bed en nu kan je achter het muurtje een make-up hoekje creëren. De slaapkamer is gezellig te maken met goede verlichting, planten, en kunstwerk aan de muur.


De kinderkamer

Bij de inrichting van de kinderkamer moet u er rekening mee houden dat het gebruik van de ruimte snel verandert. Wanneer u een babykamer echt als babykamer inricht, zal u hem snel weer moeten aanpassen. Meestal krijgen kinderen de kleinste kamer in huis. Toch is er soms iets voor te zeggen om desnoods de grootste slaapkamer te gebruiken als kinderkamer. Kinderen hebben meer ruimte nodig om te spelen.

Aan het meubilair voor de kinderkamer moet in ieder geval de eis ‘veiligheid’ gesteld worden. De meubels moeten stevig zijn en niet gemakkelijk omkantelen. Er kunnen beter geen scherpe randen en hoeken aan zitten. Zorg dat de hoogte van het werk- of speelblad in overeenstemming is met de lengte van het kind. Stel eisen aan een goede zitstoel bij het speelblad en aan een goede bureaustoel bij het werkblad. Goede verlichting is een must. Bij de inrichting van de kinderkamer vormen de leeftijd met daarbij behorende activiteiten het uitgangspunt. De kamer van een peuter die wil dollen en stoeien wordt anders ingericht dan de kamer van een schoolgaand kind, dat ook nog huiswerk moet maken. De kamer van een tiener die behoefte heeft aan privacy stelt weer andere eisen, bijv. een zit-slaapbank, een computer, geluidsinstallatie en tv op een verrijdbaar meubel. Tieners zullen ook meer behoefte hebben om hun kamer naar eigen smaak in te richten. Meubilair dat kan worden aangepast, of later worden uitgebreid, is ideaal voor kinderkamers.


De werkkamer

Als u een ruimte over heeft in huis dan zal een werkkamer al snel de functie daarvan zijn. Bij de inrichting van een werkkamer moet u uitgaan van de activiteiten die er zullen plaats gaan vinden. Maakt u met meer huisgenoten gebruik van de werkkamer en voor allemaal verschillende activiteiten dan zal de inrichting daarop moeten worden afgestemd. Een werkblad met goede verlichting en een of meer goede stoelen zullen al gauw nodig zijn. Als de werkkamer ook logeerkamer moet kunnen zijn, dan moet er dus ook ruimte vrij zijn voor een slaapbank of een bed. Ook in de werkkamer kunnen met een beetje vindingrijkheid meer functies worden verenigd.

Kleine behuizing

Tegenwoordig zijn er vele mogelijkheden om een kleine ruimte toch functioneel en gezellig in te richten. In een eenkamerwoning kan een slaapbank de oplossing zijn. Ook een uitklaptafel met klapstoelen kunnen in een kleine ruimte heel handig zijn, want ingeklapt vragen ze nauwelijks ruimte. Kasten zijn er in vele soorten en maten, van dicht, halfopen tot open. Kasten voor servies goed, voor audioapparatuur of voor boeken. U moet dus eerst bedenken wat u allemaal kwijt wil, en maak afhankelijk daarvan een keuze. Bij de meeste mensen ‘groeien’ de spullen in de loop van de tijd. Aanbouwkasten, die u later kan uitbreiden, kunnen in dat geval heel praktisch zijn. Kasten worden meestal tegen een wand geplaatst. Toch kunnen half open of open kasten ook heel goed dienst doen als roomdevider, een afscheiding tussen bijvoorbeeld het woon- en slaapgedeelte. Wilt u een boekenkast als afscheiding gebruiken, dan kan die beter niet helemaal open zijn, want meestal zijn alleen de ruggen van boeken het aanzien waard.

De hal

De hal is een eerste kennismaking met uw huis. Laat het daarom geen opdringerige ruimte zijn, u moet hier de mensen rustig kunnen ontvangen. Toch is de hal een van de vertrekken in een huis waaraan we vaak minder aandacht besteden. Met verlichting kan u het er al heel aantrekkelijk maken, maar dat kan ook met de inrichting, zelfs in een kleine gang of hal. Een smalle gang lijkt ruimer met lichte wanden en een lichte vloer. Zelfs in een smalle gang kunt u soms zelfs een ondiep kastje of side-table kwijt. Daar kunt u dan weer iets opzetten en er bijvoorbeeld een mooie spiegel boven hangen. In iedere gang of hal is ruimte voor een spiegel of spiegelwand, die ook nog eens voor een ruimte-effect zorgt. Er zijn diverse kapstokken te koop, welke in het zicht kunnen hangen of juist mooi weggewerkt achter een schuifwand of in een trapkast. Is de hal erg donker of klein dan kan er glas in de voordeur of in de deur naar de woonkamer worden geplaatst. Er valt meer licht naar binnen en de hal lijkt groter.

Ontwerptekeningen: Wilma Korrel

Geen opmerkingen: