zondag 23 augustus 2009

Interieurontwerp

Laatst was ik bij een klant voor een intakegesprek. In dit gesprek waar door middel van vragen stellen de wensen en eisen van de klant duidelijk worden, kwam het volgende naar voren. Zijn er nog meer mogelijkheden voor een meubelopstelling binnen deze afmetingen van de woonkamer? Welke kleuren kunnen gebruikt worden? Waar zijn lichtpunten nodig?



Ik vind het leuk om van elke opdracht een bijzonder project te maken, een verrassend ontwerp waar de klant zelf niet aan gedacht had. In het intakegesprek kijk ik hoe de indeling van de woning is, wat voor soort meubels er zijn of vervangen moeten worden, wat de stijl is, en het beschikbare budget. Het is erg belangrijk om goed te luisteren naar wat mensen belangrijk vinden en waar ze aan hechten in hun huis. In tegenstelling tot wat er in Woonprogramma’s op TV vaak gebeurt houd ik wel rekening met de wens om bijv. het antieke kastje van Oma te laten zijn voor wat het nu is. Met goed naar de klant te luisteren bouw je ook een vertrouwelijke band op en samen kom je dan tot een mooi ontwerp. Het gebeurt mij dan ook vaak dat ik terug mag komen bij een klant om ook de andere ruimtes in de woning te ontwerpen.

Meestal zie ik tijdens het intakegesprek al wat er anders zou moeten om tot een betere indeling van de ruimte te komen. Het voordeel in mijn werk is namelijk dat ik met een frisse blik binnen kom en de ruimte direct kritisch op kan nemen. Wanneer je ergens al lange tijd woont en je de indeling al lange tijd in dezelfde opstelling hebt staan dan creëer je als het ware een blinde vlek voor nieuwe mogelijkheden.

Een veel voorkomend probleem is dat meubels uit een kleinere woning meeverhuisd zijn naar een grotere woning. Tja, en dan zijn de verhoudingen zoek. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor het verhuizen van een grote naar een kleinere woning. Dan moet je echt keuzes gaan maken van wat je wilt behouden en wat echt niet meer past. Ook kan het zo zijn dat je in een kleine ruimte beter één groot zitmeubel neer kunt zetten dan meerdere kleine zitmeubeltjes. Meer ingrijpende ontwerpen waarbij muurtjes weggehaald of verplaatst worden, leiden tot zeer verrassende resultaten. Deze plannen uitgewerkt op schaal in een plattegrondtekening of in een perspectieftekening geven duidelijk weer wat, waar en hoe het resultaat zal zijn.

Soms is het minder eenvoudig om tot een verrassend resultaat te komen. Zoals laatst bij die klant waarmee ik deze column begon. De vraag was een andere meubelopstelling voor de woonkamer. Toen ik op dit adres binnenkwam en rond keek dacht ik wat kan ik hier nou aan veranderen. De TV-hoek zat in de juiste hoek, de eethoek was tegenover de toegang naar de open keuken en de zit/leeshoek bij de glaswand. Tja, wat ga je dan ontwerpen.
Bij deze klant zat het probleem meer in de kleine finishing-touch wat betreft de meubelopstelling en de styling.


In de TV-hoek zijn de twee haaks op elkaar staande 2-zitsbanken vervangen door een 3 zitsbank met lounge-gedeelte. Het zitcomfort bij het TV kijken is hiermee verbeterd en de ruimte krijgt een meer open karakter. Het kijken naar de rug van een bank is hiermee ook verholpen. De eetkamertafel met 4 fauteuils op wieltjes stond midden in de ruimte en in de lengte van de kamer, en is nu met de kopse kant van de tafel haaks op de muur geplaatst. Er is nu meer ruimte gecreëerd en om het optische effect te vergroten is er hierboven op de muur een spiegel geplaatst. De twee smalle boekenkasten die tegen de blinde muur en het dressoir dat tegen de keukenmuur stond zijn vervangen door één grote Buffet/Glaskast. Verschillende kleine kasten geven een minder strak beeld dan één grote kast en de ruimte oogt veel groter. De twee verschillend gekleurde fauteuiltjes in de zit/leeshoek stonden verspreid in de hoeken. Door ze naast elkaar te zetten is deze hoek duidelijker en veel minder rommelig. Het zijn soms maar kleine details in de meubelopstelling die een woonkamer een heel ander beeld geven.

Een totaal andere look creëer je met kleurgebruik op de muren. Na een periode met veel wit, grijs en zwart zie je langzaam weer meer kleur in het interieur. Het is altijd zeer belangrijk om te letten op de ligging van de woning ten opzichte van het binnenkomende daglicht. In deze woonkamer is er gebruik gemaakt van drie kleuren.
De muur met het kleine raam en de muur achter de bank met lounge-gedeelte tot 10 cm voorbij deze bank in de kleur Histor Nectar (oranje). De muur achter de lage side-table inclusief het inspringende hoekje en de muur rondom de glaswand in de kleur Histor Contact (groen) Alle overige muren, kozijnen en deuren in de gebroken wittint Flexa FN.02.87

Kleur op de vloer door middel van karpetten in de kleuren van de muren en meubels maakt de TV-hoek en de zit/leeshoek tot een geheel.
Deze bewoners zijn in het bezit van een bijzondere verzameling maskers die hier en daar verspreid in het interieur waren opgehangen. Door boven de bank met lounge-gedeelte en boven de lage side-table een compositie te maken van diverse maskers in een denkbeeldige rechthoek geef je rust en ruimte aan het interieur.


Om het ontwerp helemaal af te maken is een verlichtingplan een must. Verlichting maakt of breekt het interieurontwerp af. Als ik het verlichtingplan presenteer aan de klant dan kijkt men vaak verbaasd op dat er zoveel lichtpunten in het plan zijn ingetekend. Bedenk dat niet alle verlichting altijd tegelijkertijd aan hoeft. Het is altijd fijn om met je verlichting diverse sferen te creëren, en dit aan de verschillende jaargetijden aan te kunnen passen.



Gun jezelf een interieurontwerp! Met de frisse blik van een interieurontwerpster en diverse tips creëer je samen het optimale woongenot.

Geen opmerkingen: