zondag 31 januari 2010

Paraplubak is 578.000 euro waard


Op dit moment nog midden in de sneeuwbuien en vorstperiodes zou je denken dat de winter nog heel lang gaat duren, maar geloof me het gaat straks ook weer voorjaar worden. Het voorjaar geeft ons na een periode van rust de kriebels om te gaan opruimen en ons klaar te maken voor een nieuwe natuurcyclus. De zolder en de schuur krijgen ook weer eens een opruim en schoonmaak beurt, maar “Pas op!” wat je naar de kringloopwinkel of grof vuil gaat brengen.

50 jaar geleden kreeg een koppel uit het Britse Dorset een vaas met Chinese tekens als cadeau. Na jaren van dienst als paraplubak verdween de vaas in een berghok, waar hij toevallig door een kunstkenner ontdekt werd. Deze kon zijn ogen niet geloven.
De witblauwe vaas, die dateert van de 18e eeuw, was waarschijnlijk gemaakt voor de Chinese keizer Qianlong en zou zelfs een tijdlang toebehoord hebben aan Florence Nightingale. Hij is gemaakt van de beste porselein uit die periode en bevat vernuftige Chinese tekens en perfect geschilderde landschappen.

Anoniem
Veilingmeester Guy Schwinge in The Sun: “De vaas is licht beschadigd en bevat een paar verfsporen. Toch schat ik de waarde op ruim 578.000 euro. Maar in perfecte staat zou hij het dubbele waard zijn. Deze vondst is echt uitzonderlijk.”
De eigenaars van het Chinese meesterwerk reageren verheugd op de vondst. Ze willen wel anoniem blijven.

Bron: www.deredactie.be

Geen opmerkingen: