donderdag 5 augustus 2010

Creatief met......KARTON!


De eerste papierfabrikant is geen mens maar een dier. De wesp bouwt een nest van een soort karton. Dit materiaal ontstaat door de mengeling van vezels van planten met speeksel van de wesp. De brij die ontstaat droogt op tot een materiaal dat zich laat vergelijken met karton.
Karton (of bordpapier) is papier van meer dan 179 g/m2 en bestaat uit meerdere lagen. Een kartonnen doos is de meest gebruikte toepassing van karton. Het karton zorgt daarbij voor stevigheid. Bekende voorbeelden daarvan zijn een verhuisdoos en een schoenendoos.


Karton blijkt nu ook hot & happening bij (winkel)styling! Een fijne tendens want het is een voorhanden materiaal, goedkoop, recyclebaar dus milieuvriendelijk (ideaal voor pop-up stores, een andere tendens) en zeg nou zelf, het ziet er erg goed uit!
De pop-up shop van Stella McCartney – ontworpen door designer Giles Miller – schreeuwt Stella, in levensgrote kartonnen letters welteverstaan. De winkel popte eerst up in Parijs (Galleries Lafayette aan Boulevard Hausmann) en is nu tijdelijk te zien in Londen (Selfridges in Oxford Street).


Londen was tevens de thuisbasis van de Foldaway Bookshop, de opbouwbare boekenwinkel, ontworpen door de designers van bureau Campaign. De boekenwinkel was helaas maar tijdelijk en werd na 4 juli weer netjes opgevouwen en, jawel, gerecycled.


Ook in Nederland heeft men karton ontdekt als styling- en constructiemateriaal. Nederlandse ontwerper Joost van Bleiswijk ontwikkelde een kartonnen kantoor voor een Amsterdams reclamebureau. Nog indrukwekkender is dat deze kantoor-constructie werd gerealiseerd zonder lijm, spijkers of schroeven.

Zelf zien? Bij horecazaak Picknick, op de Pannekoekstraat te Rotterdam, wordt karton naar hartenlust toegepast in de styling: van een mooie tekst op de muur tot het uithangbord van het toilet. (zie foto bovenaan)

Bron: Perscentrum Wonen

Geen opmerkingen: