woensdag 15 december 2010

Cadeau tip: Design CD-slinger


Weet je nog niet wat je voor origineel design cadeau zal geven met Kerst?
Heb je twee linkerhanden? Heb je niet zoveel tijd?
Dan is hier een eenvoudige en snel te realiseren tip!

De CD-slinger is een leuke variant op de bekende boekenwurm van de Londense top-designer Ron Arad. Gemaakt van berkentriplex en aluminium, en past uitstekend in ieder (modern) interieur.
Lees het boodschappenlijstje en de werkbeschrijving en begin meteen!

WAT HEB JE NODIG VOOR EEN CD-SLINGER?

-een plaat berken-multiplex: 18 mm dik, 122 x 60 cm.; bij de bouwmarkt verkrijgbaar.
-rol schilderstape.
-plaat aluminium: 0,5 mm dik, 50 x 100 cm.; bij iedere bouwmarkt verkrijgbaar.
-transparante interieurlak.
-enkele vellen licht schuurpapier.
-2 ophangogen.
-4 kleine spaanplaatschroeven.
-2 schroeven (4 cm.), eventueel met bijpassende pluggen.
-2 sluitringen (5 mm.).
-wegwerp-penseel.


Stap 1
Laat in de DHZ-zaak een plaat berken-triplex op maat zagen (122x13 cm).

Stap 2
Op het hout teken je met een potlood 7 sleuven af. De te zagen sleuven worden 11 cm. diep. Begin vanuit het midden en teken bij iedere 14 cm een sleuf. Plak voor je gaat zagen de potloodlijnen af met schilderstape; zo hou je de zaagsnede splintervrij. Zaag de sleuven bij voorkeur met een decoupeerzaag (langs de winkelhaak). Let op: zaag sleuf 3 en 5 iets dikker; dit heeft te maken met de overlappingen van het aluminium (zie ook stap 6).

Stap 3
Schuur de plank en de sleuven. Daarna bewerk je het hout 2 keer met transparante interieurlak.

Stap 4
Teken op de aluminium plaat drie stroken van 15x50 cm af. Snijd meerdere malen (langs de liniaalrand) de aluminiumplaat in. Leg de plaat met de insnede op de rand van de tafel en buig de plaat naar boven en naar beneden tot de insnede breekt. Herhaal dit.

Stap 5
De aluminiumplaten kunnen tijdens het aftekenen en breken beschadigd zijn. Dit geeft niets, want je kunt de platen mat schuren. Schuur in één richting, zodat de krassen dezelfde richting oplopen. Ontvet de aluminiumplaten en plak ze met Poly Max® ‘overlappend’ aan elkaar. Je hebt nu een strook van 3 meter.

Stap 6
Wacht tot de lak op het hout droog is. Bevestig nu de aluminiumstrook in de plank. Volg het patroon van de foto. Zorg ervoor dat de overlappingen van de strook in sleuf 3 en 5 komen.

Stap 7
Verlijm de aluminiumstrook met Bison Konstruktie Tix aan het hout. Je voorkomt zo verschuivingen tijdens het gebruik. Leg daartoe de CD-slinger op de kop (voorzijde onder). Gebruik een wegwerp-penseel. Laat de lijm goed drogen.

Stap 8 Monteer de 2 ophangogen aan de achterzijde van de CD-slinger.

Stap 9
Hang de CD-slinger iets schuin aan de muur, zodat de CD’s uit zichzelf blijven staan. Gebruik hiervoor 2 schroeven. Gebruik tussen de schroef en het ophangoog een sluitring. Plaats de CD’s in de slinger en je zelfgemaakte meubelstuk hangt pico bello aan de muur.

Bron: Klusadviseur van Bison

Geen opmerkingen: