maandag 30 augustus 2010

Eigen haard is goud waard!

Wie kent niet dat comfortabele, warme en gezellige gevoel rondom het knapperend haardvuur? Een open haard, op de juiste plaats, kan een middel- of rustpunt zijn in je woonkamer. Het is wel belangrijk dat de open haard door zijn vorm en zijn plaats in het interieur geen al te dominerende rol gaat spelen.
Er zijn verschillende basismodellen van inbouwhaarden:

Eenzijdige open haard.
Verstandig is deze haard niet tegenover een deur te plaatsen in verband met de trekproblemen.


Tweezijdige open haard.
Deze haard wordt vaak toegepast op een hoek, is aan twee kanten open en geeft hierdoor meer zicht op het vuur. Een zeer goede rookgasafvoer is noodzakelijk, want dit type is zeer gevoelig voor tocht.


Driezijdige open haard.
Aan alle drie de kanten is er uitstekend zicht op het vuur en kan daarom prima geplaatst worden in grotere vertrekken of in lange smalle kamers. Deze haard heeft een slechtere trek, dus speelt de afvoer van rookgas een belangrijke rol.


Doorkijk open haard.
Het vuur is aan beide kanten goed te zien, en kan goed in combinatie met een scheidingswand worden gebruikt bijvoorbeeld tussen woon- en eetkamer. Deze haard is alleen geschikt voor vrij grote ruimtes.


In de hoek open haard.
Hier wordt de haard dus in een hoek verwerkt.
Op de hoek open haard.
Hier wordt de haard dus op een uitstekende hoek van twee muren geplaatst.

De juiste plaats
Er zijn twee uitgangspunten voor het plaatsen voor een open haard:
1. De open haard is een gezelligheidscentrum, bedoeld om rondom te zitten en eventueel gecombineerd met een televisie. Plaats de televisie niet te ver van de open haard.
Heb je een mooi uitzicht naar buiten, kies dan de plaats van de open haard zorgvuldig, zodat je vanuit de zithoek rondom de open haard nog enigszins naar buiten kan kijken. De zithoek rondom de open haard mag niet worden doorkruist door een looppad, bijvoorbeeld het looppad van een toegangsdeur naar de keuken.
2. De open haard is het middelpunt van de totale ruimte. Niet direct bedoeld om rondom te zitten, maar de open haard moet wel zichtbaar zijn vanuit elke hoek van de kamer. Plaats de open haard liever niet tegenover een deur i.v.m. trek- en tochtproblemen.
Een open haard brandend of niet brandend moet in overeenstemming zijn met de rest van de kamerinrichting: vorm, kleur en materiaal moeten op elkaar zijn afgestemd. Een open haard mag in het interieur geen al te dominerende rol gaan spelen.

Klassiek of modern

Vaak is een ‘oude’ open haard goed in te passen in een modern interieur.
Natuurlijk is het ook mogelijk om in een klassiek interieur een moderne open haard te plaatsen.
Een open haard kan op vele manieren worden afgewerkt, maar daarbij moet er wel rekening worden gehouden met zijn omgeving.
Marmer in zachte tinten of fijn schuurwerk passen goed in een modern interieur.


Bij een klassieke of antieke inrichting staan ‘oude’ open haarden erg goed. Ze zijn veelal gemaakt van (zand)steen of marmer en gedecoreerd met krullen en / of leeuwenkoppen.
Ook stuclijsten om een open haard zijn geschikt voor een klassieke uitstraling.

Rookkanalen
Het schoorsteenkanaal kan soms op een zeer onhandige plaats zitten, bijvoorbeeld midden in een kamer recht tegenover een deur. De plaats van het schoorsteenkanaal kan men soms een beetje wijzigen door een rookkanaal tot de eerste etage onder een schuine hoek te laten metselen of met roestvrij stalen pijpen een nieuw rookkanaal te creëren. Speciale bedrijven kunnen je hierbij helpen.
Het is namelijk zeer belangrijk dat er een goede verantwoorde rookafvoer is, en dat er een waarborg is voor goede trek in het afvoersysteem.
Natuurlijk is het ook zeer belangrijk om je schoorsteen regelmatig (1 x per jaar) te laten vegen om schoorsteenbrand te voorkomen. Een vonkenvanger om de schoorsteenopening mee af te dekken, mag zeker niet vergeten worden. Ditzelfde geldt ook voor een regenkap of windvang.

Sfeerhaarden zonder rookkanaal


Deze sfeerhaarden branden op Bio Ethanol, Electra of Gel en kan je overal plaatsen, maar missen wel het knapperen van het hout en de lucht van open haardvuur. De sfeerhaarden in uitvoeringen voor wandmontage, losstaand, inbouw of compleet met sierschouw kunnen zonder problemen snel en eenvoudig geplaatst en verplaatst worden. De collectie bestaat uit diverse modellen schouwen en haarden in verschillende hout- en steensoorten, alsmede in roestvrij staal en glas.

Foto's en informatie: Interior Styling & design, Ruby fires, De Drie Kronen.

vrijdag 27 augustus 2010

Werken met LED Licht en Design

Een led lamp is uitermate geschikt voor het verlichten van de werkplek. Het gebundelde led licht straalt naar beneden zonder sterke contrasten en is duurzaam. De LOOP bureaulamp van Penta is een led lamp voorzien van een uniek ontwerp. De lamp is namelijk speciaal ontworpen voor de platte led lichtbron. De lichtbron (1x7W) verspreidt een gebundeld en aangenaam licht zonder contrast en schittering. In combinatie met haar vormgeving is de LOOP een ideale lamp om bij te werken.

De LOOP
De LOOP is gemaakt van metaal en geheel bekleed met leder. Enkelkleurig is deze lamp verkrijgbaar in wit, zwart en naturelbruin en tweekleurig verkrijgbaar in rood, zwart, donkerbruin en leverbruin (bovenkant) in combinatie met wit, beige en bruin (onderkant). De bureaulamp is 45 cm hoog en 64 cm breed. De verkoopadviesprijs van de LOOP bedraagt € 675,-.

De TAAAC
Om het interieur compleet te maken, heeft de LOOP ook een grotere broer; de TAAAC. Deze vloerlamp is verkrijgbaar in leder of hoogwaardig kunststof, is 215 cm hoog, 360° draaibaar en inclusief afstandbediening voor het dimmen en mengen van de lichtkleur. De TAAAC is voorzien van twee led lampen. Eén schijnt naar boven en één naar beneden. De verkoopadviesprijs van de TAAAC is vanaf € 2.925,-.

Beide modellen zijn te bezichtigen in de guerrilla showroom van GI LichtDesign - welke medio september opent in Amsterdam - of bij haar dealers. Kijk voor meer (dealer) informatie op de website van GI LichtDesign,
www.gi-lichtdesign.nl

woensdag 25 augustus 2010

Sfeerverlichting met Maanlicht kussen!


Je zult het ongetwijfeld al gemerkt hebben dat het in de avond al sneller donker wordt, en als straks de Wintertijd van start gaat zullen de lampen nog eerder nodig zijn. Overdag wordt je huis verlicht met natuurlijk licht. In de ochtend is er een andere lichtinval dan in de middag of aan het begin van de avond. Het licht in je woning verandert continu.

In de avond hebben we vaak dezelfde verlichting aan, omdat we te weinig lichtbronnen hebben of omdat we te weinig spelen met het licht. Door middel van het gebruik van dimmers kunnen we lichtbronnen ook een andere functie geven en een andere sfeer creëren. Bijvoorbeeld de hanglamp boven de eetkamertafel kan met behulp van een dimmer veranderen van leeslicht naar schemerlicht bij een romantisch diner. Hetzelfde geldt voor een vloerlamp bij de zithoek, welke je met een dimmer kan veranderen van leeslicht naar schemerlicht om gezellig bij te praten met een wijntje.

In een verlichtingplan is het belangrijk dat er zoveel mogelijk lichtbronnen gepland zijn, want met voldoende lichtbronnen kun je steeds een andere sfeer creëren en het lichtplan aanpassen aan elk jaargetijde. Alle lichtbronnen hoeven namelijk niet altijd tegelijkertijd te branden. Het is leuk om te spelen met licht, met schaduw en verlichte plekken, met indirect (sfeer) licht en met direct (functioneel) licht. Een goed lichtplan speelt zich af op verschillende hoogtes in het interieur. Met het uitlichten van interieurdetails worden accenten gemaakt en geven het interieur sfeer en karakter.

Sfeerverlichting zal niet snel zachter zijn dan dit maanlicht kussen!
Deze donzige lichtbron zal niet onopgemerkt blijven. Via een licht van binnenuit verandert het kussen steeds in verschillende kleuren. Het kussen wordt aangedreven door een accu die netjes opgeborgen zit achter een rits. Het Maanlicht kussen is door het LED-licht veilig in gebruik en toch helder van kleur. Door het kussen een tik te geven zal hij aan of uit gaan. De zachte gloed van het Maanlicht kussen zorgt voor een knus sfeerlicht.

Meer informatie: Gadgetfabriek

zondag 22 augustus 2010

Dé slimste bloempot!


Ben je net als ik ook niet zo'n type met groene vingers? Zie jij ook weleens dat je planten er zielig uit gaan zien en als het ware gillen om een slokje water. Of je geeft ze net een slokje teveel. Heb je ook even geen plantenverzorger voor handen wanneer je op vakantie gaat?
Dan is nu de oplossing nabij.

Deze zelfwaterende bloempot is handig en decoratief te gelijk. De eekhoorn in de pot laat zien hoe hoog of laag het waterpijl staat. Door de zelfregulerende functie krijgt de plant steeds een beetje water. Het originele design zorgt voor een leuke toevoeging aan het interieur.

Meer informatie op NonPlusUltra

vrijdag 20 augustus 2010

De Woonbeurs Amsterdam 2010!


Hét vernieuwende woonevenement van Nederland. Ontdek de nieuwste trends, eigentijdse collecties en doe inspiratie op bij ruim 300 woonprofessionals. Bezoek de levensgrote huizen en terrassen van de woon- en buitenbladen en ontvang persoonlijk advies.

Ook in 2010 ben je van harte uitgenodigd voor een bezoekje aan de Woonbeurs Amsterdam, welke plaats vindt van zaterdag 25 september tot en met zondag 3 oktober in de Amsterdam RAI. Mis het niet!
Zoals elk jaar verzorgen zij een inspirerend programma. Bekijk de verschillende programma onderdelen en voeg ze meteen toe aan je eigen programma. Print het uit en neem het mee naar de beurs.


Voor het Woontheater op de beursvloer wordt momenteel een programma samengesteld met inspirerende lezingen en presentaties. Media augustus is het programma compleet en kun je het op de website vinden. Meld je aan voor de nieuwsbrief, dan houden zij je op de hoogte.

Advies nodig? Al enkele jaren is het Adviesplein een drukbezochte plek op de Woonbeurs Amsterdam. Wil je ook kleuradvies, stijladvies of inrichtingsadvies ontvangen? Hou de website in de gaten. Medio augustus kun je hier een plekje reserveren.

Meer informatie: www.woonbeurs.nl

dinsdag 17 augustus 2010

10 Tips voor de badkamer

1. CONDENS
Laat je goed adviseren voor een perfecte condensafvoer. Kies eventueel ook een badkamerspiegel met ingebouwde verwarming.

2. VEILIGHEID
Overweeg of je een bad echt noodzakelijk vind. Wil je een verzonken bad? Bedenk dan dat het zeer moeilijk en gevaarlijk is bij het in- en uitstappen.


Wil je het bad extra hoog plaatsen? Een opstap naar en uit het bad is gevaarlijk i.v.m. uitglijden.


In een douche kan een wandstoeltje je extra veiligheid bieden.

3. OPTISCH EFFECT
Als je voor een bad kiest laat de voorkant en eventuele zijkanten van het bad dan niet doorlopen tot aan de grond, maar laat het bad overhangen. Maak een teugvallend plintje ongeveer 10 cm hoog en 10 cm diep. Hiermee creëer je ruimte voor je voeten, wanneer je een kind in bad stopt of aan het schoonmaken bent. Tevens zorgt het voor een ruimtelijk effect.


4. COMFORT
Neem thermostaatkranen en plaats deze kranen in de douche niet onder de waterstraal, maar juist links of rechts naast je op de muur. Dit geeft je meer bedieningscomfort. Overweeg of je het toilet in de badkamer wil of juist in een aparte ruimte. Wil je de toilet in de badkamer plaatsen zorg dan dat deze niet direct in het gezichtsveld valt wanneer je de badkamer binnenkomt.

5. VLOER
Overweeg in een kleine badkamer voor een grote vloertegel te kiezen.

6. MAKE-UPVERLICHTING
Wees met de verlichting bij de spiegel voorzichtig met halogeenspots, zeker als je jezelf voor de spiegel van make-up wilt voorzien. Gebruik een louvre-lichtrooster boven de spiegel voor een egaal verspreid schaduwloos licht.

7. MUREN

Om een badkamer spannender te maken plaats je enkele tussenmuurtjes in je badkamer waardoor niet al het sanitair naast elkaar op de muren geplaatst hoeft te worden. Plaats een tussenmuurtje van bijvoorbeeld 110 cm hoog om toilet of urinoir achter te plaatsen. Plaats een tussenmuur van bijvoorbeeld 225 cm hoog bij een douche of om een badkamermeubel aan te bevestigen. Houd hierbij rekening met minstens 20 cm bovenruimte tot aan het plafond omdat dit optisch meer ruimtelijk werkt, en rond de hoogte van tussenmuurtjes af op hele wandtegels. Ook leuk en spannend is een open ruimte in een muur bijvoorbeeld boven een bad.


Bedenk wel dat het plaatsen van tussenmuurtjes soms lastig kan zijn tijdens het schoonmaken omdat je moeilijk om de hoek kunt komen en soms in het bad moet gaan staan.

8. BADMEUBEL
Om optisch meer ruimte te creëren is een hangend wandmeubel een goede keuze. Dit kan een badmeubel zijn bestaande uit één geheel of diverse losse onderdelen die met tussenruimte wordt geplaatst. Een andere goede mogelijkheid is om een badmeubel naar eigen wens en maat te laten maken.


9. WANDEN
Kies in een kleinere badkamer voor een wandtegelpatroon in liggend blokverband met een smalle voeg en de kleur van de voeg passend aan op de tegel.

10. SPIEGELS
Door het toepassen van spiegels op zorgvuldig uitgekozen plekjes zal een badkamer optisch groter, dieper en spannender lijken.



GOUDEN TIP
Het inhuren van een interieurontwerper. Bij je thuis word jouw situatie bekeken en geluistert naar jouw wensen en eisen. Je ontvangt dan meer tips en meer mogelijkheden dan die jezelf bedacht zou hebben.

maandag 16 augustus 2010

Dutch Design Awards 2010

De Dutch Design Awards worden dit jaar voor de achtste maal georganiseerd en presenteren jaarlijks het beste van de Nederlandse vormgeving middels een Awardshow. De finalisten strijden om de in totaal 17 Awards in de hoofdcategorieën: Communicatie, Product en Ruimtelijk.

De Nederlandse ontwerper Jeroen Vinken is met gordijncollectie Mazzo genomineerd voor de Dutch Design Awards Wonen. Opvallend aan de collectie zijn de ongekend lange rapporten en ingenieuze kleurtoepassingen.

'MAZZO' is een collectie gordijnstoffen met repeterende ontwerpen van vele tientallen meters lang. De breedte van de stof is 150 cm en de lengte van het ontwerp varieert van ca. 36 m1. tot ca. 96 m1. Ieder stuk, dat men knipt als gordijnbaan voor een bepaalde ruimte, heeft daardoor een andere afbeelding. In elke ruimte ontstaat zo een unieke variatie van hetzelfde ontwerp.
Jeroen Vinken ontwikkelde de collectie Mazzo (betekent boeket) met een computergestuurde jacquardweefmachine, een techniek die ingewikkelde weefsels mogelijk maakt. Het dessin en de kleuren ontstaan dus vanuit de 'weefbinding' ( binding van ketting- en inslagdraden) . Er is geweven met 3 of 4 verschillende kleuren inslaggaren. De mengkleuren ontstaan door de verschillend gekleurde garens méér of minder te laten boven komen. Het materiaal waarmee wordt geweven is trevira CS; een polyester garen dat brandvertragend werkt.

Vinken startte met één ontwerp, een kleurrijk bloemdessin. Door dat ontwerp op te rekken, te vervormen, te vervagen en van kleur te veranderen, creëerde hij zeven dessins. Dessins die stuk voor stuk opgebouwd zijn vanuit vier kleuren garens, maar door de bewerking uitwaaieren in maar liefst 190 tinten, die sterk verschillen in intensiteit en helderheid. Ook al zijn de bloemen onherkenbaar vervormd, het verband tussen alle ontwerpen blijft voelbaar. "Jacquard geweven gordijnbanen met steeds een andere afbeelding in een minimum aan kleuren zorgen desalniettemin voor een bijna volledig kleurenpalet. Een slim doordacht en functioneel dessinontwerp," oordeelde de jury van de Dutch Design Awards, die Vinken nomineerde in de categorie Product Wonen.

Jeroen Vinken neemt het in de categorie Beste Product Wonen op tegen ontwerper Bert Jan Pot met ‘Jumper’ een als een gebreide jumper trui uitziende - en perfect passende – hoes maakt een stoel (frame) extra huiselijk. Een sterk staaltje van design en van materiaalbeheersing, volgens het oordeel van de jury.

En met designduo Scholten & Baijings die met drie bijzettafeltjes waarvan maatvoering, patroon en kleur worden bepaald door de verwerkingsmogelijkheden van stripjes hout. De geraffineerde mix van ambachtelijkheid met een duidelijke designvisie geeft de serie een onmiskenbaar 21ste eeuwse toets, volgens het oordeel van de jury.

De prijsuitreiking vindt plaats op 23 oktober, tijdens de Dutch Design Week in het Muziekgebouw Frits Philips in Eindhoven. Daarna zijn alle genomineerde ontwerpen tot en met 31 oktober 2010 te bewonderen in een glazen kas op het Stadhuisplein in Eindhoven.

Bron: Dutch Design Awards 2010

woensdag 11 augustus 2010

Varken in huis?


Interieur stickers plakken op je muur, deur of iets dergelijks is niets nieuws meer. Leuke teksten en afbeeldingen om je huis mee op te vrolijken zijn er genoeg. Toch ontdekte ik nog iets wat ik nog niet eerder had gezien.

Ik vind contactdozen zo lelijk aan de muur. Hoe mooi ze ook zijn, ze ontsieren vaak een muur en zitten bijna altijd net niet op de goede plek. Laat je je huis bouwen of verbouwen dan kan je rekening houdend met de meubelopstelling en het verlichtingsplan je contactdozen slim plannen, maar in de meeste huizen zitten ze al op plekken waar je ze net niet wilt hebben.
Hoe ga je daar dan creatief mee om? Een varken die de contactdoos met humor accentueert.

Voor meer informatie: www.design-3000.de

donderdag 5 augustus 2010

Creatief met......KARTON!


De eerste papierfabrikant is geen mens maar een dier. De wesp bouwt een nest van een soort karton. Dit materiaal ontstaat door de mengeling van vezels van planten met speeksel van de wesp. De brij die ontstaat droogt op tot een materiaal dat zich laat vergelijken met karton.
Karton (of bordpapier) is papier van meer dan 179 g/m2 en bestaat uit meerdere lagen. Een kartonnen doos is de meest gebruikte toepassing van karton. Het karton zorgt daarbij voor stevigheid. Bekende voorbeelden daarvan zijn een verhuisdoos en een schoenendoos.


Karton blijkt nu ook hot & happening bij (winkel)styling! Een fijne tendens want het is een voorhanden materiaal, goedkoop, recyclebaar dus milieuvriendelijk (ideaal voor pop-up stores, een andere tendens) en zeg nou zelf, het ziet er erg goed uit!
De pop-up shop van Stella McCartney – ontworpen door designer Giles Miller – schreeuwt Stella, in levensgrote kartonnen letters welteverstaan. De winkel popte eerst up in Parijs (Galleries Lafayette aan Boulevard Hausmann) en is nu tijdelijk te zien in Londen (Selfridges in Oxford Street).


Londen was tevens de thuisbasis van de Foldaway Bookshop, de opbouwbare boekenwinkel, ontworpen door de designers van bureau Campaign. De boekenwinkel was helaas maar tijdelijk en werd na 4 juli weer netjes opgevouwen en, jawel, gerecycled.


Ook in Nederland heeft men karton ontdekt als styling- en constructiemateriaal. Nederlandse ontwerper Joost van Bleiswijk ontwikkelde een kartonnen kantoor voor een Amsterdams reclamebureau. Nog indrukwekkender is dat deze kantoor-constructie werd gerealiseerd zonder lijm, spijkers of schroeven.

Zelf zien? Bij horecazaak Picknick, op de Pannekoekstraat te Rotterdam, wordt karton naar hartenlust toegepast in de styling: van een mooie tekst op de muur tot het uithangbord van het toilet. (zie foto bovenaan)

Bron: Perscentrum Wonen

dinsdag 3 augustus 2010

Vakantiefoto wordt Kunst


Nu het zomer is zijn of gaan we weer massaal op vakantie en komen we meestal weer thuis met een bonte verzameling vakantiefoto’s. Van culturele uitstapjes, van mooie natuurbeelden, van sportieve activiteiten en van leuke momenten met geliefden. Vaak zitten daar mooie kiekjes tussen waar je eigenlijk iets mee wil doen. Deze dierbare momentopnames zijn leuk om als kunst op te hangen in je interieur.


Special Portret Studio maakt van jouw foto een portret in de sfeer die het beste bij je past. Van jouw foto wordt door de ontwerpers een digitale bewerking gemaakt en afgedrukt op canvas.
In drie stappen bestel je jouw gewenste portret en binnen 10 dagen hangt jouw dierbare foto bij je aan de muur.

maandag 2 augustus 2010

Spiegel wordt Televisie!


Op het eerste gezicht is het een gewone spiegel, en met één druk op de knop ondergaat de spiegel een metamorfose en verandert in een LCD Televisie of PC-monitor.


Stel je eens voor dat dit toestel bij je in de bad- of slaapkamer hangt !
Geen zwart LCD scherm die het interieur ontsiert maar een prachtige spiegel met verborgen techniek, en door middel van de verwisselbare lijst volledig aan je interieur aan te passen.


Het toestel is te bedienen met de bijgeleverde spatwaterdichte afstandsbediening, het geluid komt uit de bijgeleverde speakers die je netjes kunt wegwerken in de muur of in een verlaagd plafond.

Voor meer informatie: Gadgets en Trends