maandag 26 september 2011

Woning in bergrotsen


In Jeruzalem is een woning opgeleverd dat tegen de rotsen van een berg is gebouwd. Het architectenbureau Paritzki & Liani noemde het huis ‘Barud House’, een ode aan de bouwers in de bergen van Jeruzalem.


Het woord ‘barud’ wordt door de constructeurs in Jeruzalem geroepen wanneer gesteente in de bergen tot ontploffing wordt gebracht. Dit is ook gedaan op de plek waar de woning is gebouwd. “We besloten ons in het ontwerp te laten leiden door het ruige terrein”, aldus de architecten over het idee om het huis tegen de rotsen te bouwen.


Door op de begane grond aan de rotskant van de woning een glazen gevel te plaatsen, is het gesteente van binnenuit te zien. Op de eerste verdieping helt een gedeelte van het huis over de rots heen. Deze door de architecten genoemde ‘tunnel’ loopt door tot in de binnenruimtes van het pand.

De binnen- en de buitenmuur zijn gebouwd uit witte stenen, afkomstig uit Jeruzalem zelf. De stenen zijn zo ingelegd dat er een blokkenpatroon in de gevel ontstaat. Dit patroon symboliseert de verschillende schaduweffecten op de gevel. De glazen puien van de woning geven uitzicht op het achterliggende landschap.

Bron: Architectenweb.nl

Geen opmerkingen: