woensdag 5 oktober 2011

Halloween 2011


Halloween, het grote oktoberfeest, wordt uitbundig gevierd in Amerika en is behoorlijk in opkomst in andere landen, waaronder België en Nederland. Sinds de jaren ’80 waaide de Halloweenhype over naar de grootsteden in Europa zoals Parijs en Londen en neemt met de jaren nog steeds in omvang toe. Ook in onze contreien treffen we steeds meer en meer Halloween aan.


Halloween wordt steeds gevierd op de vooravond van het Katholieke Allerheiligen, namelijk op 31 oktober. Vroeger dook Halloween sporadisch op in België en Nederland, maar sinds enkele jaren is de trend definitief gezet en heeft dit nieuw, folkloristisch evenement duidelijk onze streken veroverd.


In vele steden en dorpen trekken grote optochten door de straten, handelszaken versieren hun etalages in het Halloweenthema, pompoenen worden voor de deur gelegd en speciale Halloweenmenu’s worden aangeboden in vele hotels en restaurants.


Ook andere feiten liegen er niet om. Bepaalde tv-zenders vullen de filmavond van 31 oktober traditiegetrouw op met horrorfilms en de bioscopen maken er tegenwoordig een speciale griezelavond van. Dan nog maar te zwijgen over de vele Halloweenparty’s in buurthuizen, cafés, clubs en discotheken en van de vele al of niet uitgekerfde pompoenen die men in die periode aantreft voor de voordeur of tuin van menig huis. Ook steeds meer en meer kinderen halen snoep op, 'trick or treat', en wie zich daar te oud voor voelt, gaat gewoon feesten. Halloween, een feest met een tweeduizend jaar oude geschiedenis, is uiteindelijk door de jaren heen geëvolueerd naar een groots en vooral gezellig familiegebeuren. Meer informatie.

Leuke en nuttige links:

Halloween griezelig
Halloween decoratie
Halloween decoratie om zelf te maken
Halloween hapjes en snacks

Geen opmerkingen: