vrijdag 22 april 2011

'Hallelujah' de harmonica lamp

Afval is het hoofdingrediënt van deze kleurrijke papieren lamp met honingraat patroon. De lampen uit de reeks Hallelujah van Wonderable zijn gemaakt van papierafval uit een Vietnamese drukkerij. Ze worden op dezelfde manier gemaakt als de klassieke Vietnamese slingers: upcycling dus, met aandacht voor traditie!

Een Hallelujah lamp bestaat uit maar liefst 500 kleurrijke vellen papier (let wel; papier dat anders weggegooid zou worden). Ieder vel wordt afwisselend bedrukt met lijm en op elkaar geplakt. De vellen worden vervolgens uit elkaar getrokken tot een soort harmonica et voilà: een Hallelujah!

Van dichtbij zie je de verschillende kleuren en patronen op het papier nog beter, maar wat er precies op staat kom je nooit geheel te weten….

Bron: Perscentrum Wonen

woensdag 20 april 2011

Tips voor planten in bloembakken


Planten in bloembakken hebben echter meer onderhoud nodig dan hun soortgenoten die in de tuinborder staan. Hierbij enkele tips die er kunnen voor zorgen dat je bloemen nog mooier, rijkelijker en langer doorbloeien als voorheen.

1 Bloembakken, potten en kuipen van welk materiaal ze ook zijn gemaakt moeten voorzien zijn van afvoergaten in de bodem. Bij nieuwe bloembakken dus zeker even nakijken en gaten boren zodat het overtollige water kan weg vloeien.
Om te voorkomen dat de drainage-gaten verstoppen, kun je enkele grote potscherven boven de openingen leggen en daarop breng je nog enkele cm drainage-materiaal aan zoals kiezelsteentjes, kleikorrels,... Het drainage-materiaal zorgt voor extra gewicht waardoor je bloembakken steviger op je vensterbank staan en er bij wind en regen niet af vallen.

2 Als je veel zomerbloeiers aanplant die na een tijdje diep beginnen over te hangen, dan kan het wel eens gebeuren dat ze van de vensterbank vallen door het gewicht. Zeker in combinatie van regen en wind. Gevolg is een gebroken bloembak en beschadigde planten en opruimwerk. Dit kun je voorkomen door oogvijsjes in de muur te bevestigen aan elke kant van de vensterbank. Daarna span je van oogvijs naar oogvijs een stevige geplastificeerde ijzerdraad voorlangs de bakken en dat ± 2 cm onder de rand van de bloembakken.

3 Heb je zware terraspotten van steen, dan kan het interessant zijn deze drainage-laag niet met zware kiezels op te vullen, maar op te vullen met piepschuim. Het piepschuim weegt bijna niets waardoor de pot nog goed te tillen is. Terraspotten op een balkon waar de draagkracht belangrijk is, kunnen op deze manier ook lichter gehouden worden. Het piepschuim wel in kleine stukjes doen of gebruik maken van piepschuimen opvulchips zodat de wortels toch nog tot helemaal onderin de pot kunnen doorgroeien op zoek naar het water in de onderschotel. In zeer grote kuipen kun je onderaan zelfs enkele stuk gesneden petflessen verwerken. Het kost je niets, spaart potgrond en doet de pot een stuk lichter wegen.

4 De bloembakken of potten hebben vaak enkele cm onder de rand een gietrand. Dat wil zeggen dat je de potgrond maar tot aan dat niveau mag opvullen. Vul je de bloembakken tot net onder de rand, dan zal tijdens het gieten de bloembak al snel overlopen waardoor je veel vaker moet gieten om te voorkomen dat jouw planten uitdrogen. In de zomer moet je toch dagelijks je bloembakken water geven. Zelfs al heeft het geregend kun je best even met de vinger voelen of er ook voldoende water in de bloembakken is terecht gekomen. Weet dat het meeste water van de bladeren zo naast de bloembak terecht komt en het wel heel hard moet regenen om een gietbeurt te kunnen overslaan.


5 Gebruik onderschalen en plaats die onder de bloembakken of potten. Dat scheelt heel veel in het gieten. Het overtollige water van je gietbeurt wordt in de onderschotel opgevangen en met dit bodempje aan reservewater kan de bloembak veel minder snel uitdrogen.

6 Handig zijn ook de flessehalzen van plastic petflessen. Snij deze af en duw ze bij het planten tussen de beplanting. Bij het gieten kun je deze trechters makkelijk opvullen waarna het water langzaam in de potgrond doorsijpelt.

7 Koop kwalitatieve potgrond voor je planten. In de duurdere potgrond die een betere structuur heeft zit eveneens meer witveen, waardoor deze veel meer water kan ophouden. Daarnaast bevat deze dan ook langzaam werkende meststof, waarin ze minstens een maand kunnen groeien en bloeien vooraleer je uw beplanting voor de eerste maal moet bijbemesten.

8 Een goede maand na het oppotten kun je starten met het voeden. Vloeibare kamerplantenmest in de correcte dosis is hiervoor goed te gebruiken.

9 Heel vaak koopt men veel meer planten voor een bloembak dan nodig. Plant uw bloemen niet dichter dan nodig. Eenmaal ze in de bloembak staan groeien ze als kolen. Bij twijfel vraag je best de plantafstand aan de verkoper. De meeste eenjarige planten hebben een plantafstand van ± 25 cm.

10 Probeer om de paar dagen uitgebloeide bloemen uit te plukken. Verwelkte bloemen vragen veel energie aan de plant voor de zaadvorming en door ze te verwijderen oogt de bloembak of kuip ook een stuk mooier.

Bron: Tuinadvies

woensdag 13 april 2011

Woonmodetrend 2011 "Artistiek in Vorm & Structuur"


Trendy interieurs zijn deze zomer kunstzinnig en kleurrijk. Vormen van meubelen en woonaccessoires worden kunstzinniger en opvallend is het gebruik van grovere structuren en vrolijke kleuraccenten. De zomerse trendkleuren rood, terra, oranje en grasgroen zijn hot en beeldbepalend bij woonmodetrend Vorm & Structuur. Deze woonsfeer komt goed tot zijn recht in huizen die afwijken van de standaard. Denk aan lofts, oude fabrieken, een omgebouwde school, kerk of atelier. Deze in bestaande architectuur gebouwde huizen hebben binnen vaak een ‘buitenmuur’ van baksteen of een industriële vloer van beton. Bij woonmodetrend Vorm & Structuur staan opvallende vormen, structuren en echte designkunst centraal: handgemaakt door een aanstormend talent of door jezelf. Laat je inspiratie de vrije loop en leef, slaap, speel, rust, werk, eet en kook erop los!

Design al dente

Met een beetje fantasie is in de ene stoel een lasagneblad te herkennen, lijkt een andere omwikkeld met spaghetti en oogt een aardewerken schaal als een berg pizzadeegbolletjes. Design dat doet denken aan de Italiaanse keuken! Deze keuken zit tevens vol verrassingen. Populair is de industriële look met veel losse elementen zoals een vrijstaande spoelbak of koelkast. Een gevoel van huiselijkheid ontstaat door het gebruik van ouderwets geblokte tegels op de vloer, gezellige geruite tafelkleden, houten werkbladen en simpele (houten) keukenstoelen. Er wordt in dit interieur gespeeld met formaten die afwijken van de standaard: de wasbak is extra diep, de opbergkast extra groot, de eettafel grof en het kookeiland groots, met als eyecatcher één grote opvallende lamp óf een verzameling van kleine verfijnde lampjes. Zie het interieur als een gerecht: de juiste ingrediënten zorgen samen voor een smaakvol geheel. Woon smakelijk!

Slierten & Lussen


Er wordt in dit interieur gespeeld met afmetingen en vormen die uit verhouding zijn. De Loop Chair van de jonge ontwerpster Sophie de Vocht is de echte blikvanger in dit kunstzinnige interieur. Je kunt het op het eerste gezicht niet direct zien, maar het getufte object is een kruising tussen een kleed, daybed en zitmeubel! Je kunt er dus alle kanten mee op en los in de ruimte is het een prachtig kunstwerk, net als de Cloud Stool van designstudio Joon & Jung. Het wolkendek inspireerde tot deze wolk van een kruk, gemaakt uit dikke slierten textiel. Geïnspireerd door de slierten en lussen in het design maken we vervolgens zelf spaghetti om van te smullen.

Tafeltje Dekje


Een simpele keukentafel is praktisch en makkelijk in onderhoud. Geïnspireerd op de Italiaanse levensstijl komt het geblokte tafelkleed bij elke maaltijd tevoorschijn. Kleurrijk kunststof design servies wordt gecombineerd met het tweedehands servies van oma. De houten keukenstoel, bij voorkeur met spijlen, maakt zijn comeback in ons interieur; simpel en stapelbaar, makkelijk te combineren en eenvoudig in onderhoud dus geschikt voor elk interieur. De tafellamp is, in de vorm van een enorme koksmuts, wat minder ingetogen maar doet in ieder geval voldoende gespreksstof oplaaien en laat er geen misverstand over bestaan: we zitten in de keuken! Schuif gezellig aan: Buon appetito!

Design Incognito


Bij woonmodetrend Vorm & Structuur gaat design incognito. Dat de Loop Chair van Sophie de Vocht een stoel is, is vooral uit de naam af te leiden. Het kleed Mangas (‘mouwen’) doet zich voor als XXL mouw van een gebreide trui. Ook de staande houten kapstok is niet direct als zodanig herkenbaar en lijkt veel te kunstzinnig om als functionele ‘jashanger’ te dienen. Groene kratten overstijgen de opbergfunctie, letterlijk en figuurlijk, en vormen samen een muur: de roomdivider anno 2011, in trendkleur groen. Kunstzinnig en hip!


Vorm & Structuur in 5 stappen

1. Kleuren & materialen:
Combineer rood, oranje en grasgroen met koele kleuren als (metallic) grijs, antraciet, wit en zwart. Met steen en beton in de basis (muur & vloer) en metaal, glas en wol in meubilair en accessoires (stoelen, tafels, servies en kleden of plaids) creëer je een industriële maar kleurrijke look, met ruimte voor kunstzinnige objecten.
2. Accessoires:
Stop met het tot in de perfectie stylen van je interieur. Het nieuwe perfect is imperfect! Decoreer met accessoires die kleurrijk en gedessineerd zijn. Een paar grofgebreide kussens maken het een stuk makkelijker neerploffen op die witte bank. Breng kunst – in de breedste zin van het woord – in het interieur: dit hoeft niet altijd duur te zijn. Lijst een mooie oude poster in of fotografeer een tekening van je kind en laat deze op een aluminium plaat vereeuwigen.
3. Muur:
Heb je een huurhuis maar wil je wel een bakstenen muur? Geen probleem, er zijn tegenwoordig prachtige look-a-like behangcollecties waarmee het lijkt of je muur van baksteen, sloophout of leer is gemaakt!
4. Vloer:
Koop een groot en kleurrijk kleed voor op de gladde vloer, voor meer warmte en comfort. Laat mooi tapijt op maat snijden zodat deze precies is afgestemd op de betreffende ruimte. Kies voor een uitgesproken kleed – qua kleur en/of structuur – dat extra opvalt op bijvoorbeeld een gietvloer, met bijvoorbeeld grote lussen of een grof geknoopt kleed.
5. Textiel:
Kleden, kussens en plaids brengen warmte in het industriële interieur. Ze zijn rijk aan kleur en structuur en zorgen voor een vrolijke noot.

Woonmodetrend 2011
Bron: Perscentrum Wonen

vrijdag 8 april 2011

Restnest, loungen in vogelnest!


Voor diegenen die eens wat anders willen dan een tuinbank met tuinstoelen is er de Nestrest: een heerlijk afgeschermd, comfortabel hanghuisje voor in de tuin. Laat je zachtjes heen en weer schommelen en kom tot rust.

De Nestrest is duidelijk geïnspireerd door de natuur. Zonder problemen herken je er een vogelnestje in. Zet hem weg in een natuurlijke omgeving en hij valt niet meer op!
Dankzij de organische, behaaglijke en beschermende constructie verandert NESTREST een typische tuinbank in een stukje architectuur. Het is gemaakt van 4 cm dikke kunststof, wat een stevig en solide weefsel geeft dat open, ademend en doorschijnend is.

De ontwerpers, Frety & Pouzet, vonden dat de Nestrest een ‘geheime schuilplaats’ moest zijn en toch kunnen zien wat er buiten de schuilplaats gebeurt. De constructie is veel lichter dan je denkt, maar is toch wat lastig te verplaatsen in je tuin. Het is gebouwd rond een aluminium frame, weegt slechts 100 kg en is verkrijgbaar in natural en chalk.

Het is de perfecte plaats om te ontspannen, te mediteren of te praten in de buitenlucht. Laat de zwoele zomeravonden maar komen!

Modellen: Hanging lounger ø 200cm, Standing lounger ø 200cm
De Nestrest kost € 8.000,- en dat is inclusief het matras.
Wilt u er ook één aanschaffen, bezoek dan de Dedon winkel in Antwerpen.

woensdag 6 april 2011

Amsterdam Arena krijgt modern 'jasje'


De Amsterdam ArenA wordt de komende anderhalf jaar flink gemoderniseerd. Zo komen er onder meer verbeteringen op het gebied van de veiligheid en toegankelijkheid en krijgen alle voorzieningen een flinke kwaliteitsimpuls. De werkzaamheden hiervoor zijn afgelopen maandag begonnen.

In het hoofdgebouw van het stadion komen extra liften en roltrappen en de ontvangstruimtes worden groter. Daarnaast krijgt de ArenA een inpandige verbinding tussen het hoofd- en entreegebouw.

Ook zullen de hospitalityruimtes in het gebouw worden uitgebreid en verbeterd. Belangrijkste ingreep is echter de verduurzaming. Zo worden de installatietechnische maatregelen gecombineerd met een nieuw gebouwbeheerssysteem waardoor het monitoren en sturen van de energiestromen voor elke ruimte centraal gebeurt. Ook hoeft er na de verbouwing minder verwarmd en gekoeld te worden.

De Amsterdam ArenA wil uiteindelijk in 2015 een klimaatneutraal stadion worden.
De werkzaamheden hebben geen invloed op de evenementen in het stadion, waar naast voetbalwedstrijden ook concerten en andere evenementen plaatsvinden.

Bron: ANP

vrijdag 1 april 2011

Designbeurs "Meesterlijk" naar Amsterdam RAI


Meesterlijk, de beurs voor design, ambacht en toegepaste kunst, en de Woonbeurs Amsterdam, de grootste consumentenbeurs op woongebied in Nederland, gaan hun krachten bundelen.

Van 24 september tot en met 2 oktober 2011 vinden beide evenementen tegelijk op één plek plaats. Minimaal verwacht aantal bezoekers: 80.000! Hiermee ruilt Meesterlijk na twee jaar Eindhoven als locatie in voor de Amsterdamse RAI.

Nicole, eigenaar van Uniquole en curator en art director van Meesterlijk verheugt zich op de gelijktijdige presentatie in de Amsterdam RAI. “Met de verhuizing naar Amsterdam maken wij een grote stap voorwaarts. De samenwerking biedt ons de kans design, ambacht en toegepaste kunst bij een bredere doelgroep onder de aandacht te brengen.”

"Beide beurzen vullen elkaar goed aan, zij het ieder met een eigen focus", aldus Ingrid van Schooten, manager van de Woonbeurs Amsterdam.

Amsterdam staat van 24 september tot en met 2 oktober 2011 helemaal in het teken van design, want ook Inside Design (initiatief van Elle Wonen) vindt die week in de hoofdstad plaats.