maandag 12 maart 2012

Woonhuis Rieteiland van architect Hans van Heeswijk


Wie droomt niet over zijn of haar droomhuis? Helaas zijn er maar weinig mensen die s erin slagen hun droom tot werkelijkheid te brengen.

Hoe woont de architect eigenlijk zelf? In dit geval heeft het ontwerp dat Hans van Heeswijk voor zichzelf maakte geleid tot een ruimtelijk en licht huis vol bijzondere details. Als opdrachtgever én architect werd Van Heeswijk aangemoedigd geen genoegen te nemen met kant-en-klare oplossingen. Hij greep de kans om zijn ontwerp op een hoog ambitieniveau uit te werken. Daarbij rekening houdend met hoe energie kan worden ingezet, hoe technologie in het ontwerp kan worden verweven, hoe te reageren op de omgeving en hoe de grenzen van wat mogelijk is te verbreden en te benutten. Het resultaat is een echte woonmachine.


Vanaf de straat oogt het huis volledig gesloten, maar dat is slechts schijn. Sommige van de geperforeerde en geanodiseerde aluminium panelen waar zich vensters achter bevinden kunnen automatisch geopend worden om licht door te laten. De gevel aan de waterkant is daarentegen volledig open en gericht op het uitzicht. Op de tweede laag is een deel uit het volume weggelaten om ruimte te maken voor een dakterras. Kenmerkend zijn de toepassing van 'tijdloze' materialen zoals glas, staal, beton en hout. Verrassend zijn de fluorescerende kleuren in het interieur van de kern.


Aan de binnenzijde wordt de zintuiglijke ervaring grotendeels bepaald door de transparantie die er bereikt is en door een vloeiende ruimtelijkheid die van hoog naar laag en van groot naar klein gaat. Centraal in het bouwblok staat een kern, die over de volle hoogte bekleed is met wengé hout, wat de akoestiek ten goede komt. De drie verdiepingen daar omheen staan door meanderende vides in open verbinding met elkaar. Naar boven wordt het uitzicht steeds weidser. Geheel glazen borstweringen van de balkons zorgen overal voor vrij uitzicht.

Het huis is niet op vertrek- maar op plekniveau ontworpen. De kledingstukken voor de wasmand, worden in een koker gegooid en ploffen vervolgens twee verdiepingen lager bij de wasmachine neer. Wanneer ze zijn gewassen en gestreken, kunnen ze met een liftje weer naar boven worden getransporteerd. Ook de manier waarop in de drie verdiepingen hoge kern (de ‘toverdoos’) wc’s, kasten en leidingen zijn weggewerkt, onderstreept de uitgekiende, doelmatige instelling van het huis.

Van Heeswijk nam de gelegenheid te baat bijna alles speciaal voor zijn huis te ontwerpen. Van meubels, boekenplanken, wastafelmeubels, banken, kasten, haard, eettafels, een kookeiland met uitrijdbare dessert-trolley, tot aan de deurkrukken en raamgrepen toe. Dit hang- en sluitwerk, is inmiddels in de collectie opgenomen bij Post & Eger als de serie deurbeslag ‘Wave’.

Het huis is genomineerd voor de Amsterdamse Architectuur Prijs 2012. De winnaar wordt eind april bekendgemaakt.

Bron: Bouwenwonen / Hans van Heeswijk architecten

Geen opmerkingen: