Iedereen heeft wel een mooie collectie schilderijen, reproducties, etsen, tekeningen of dierbare foto’s, maar niet iedereen weet de juiste plek of de juiste hoogte te vinden of een fraaie compositie samen te stellen. Met enkele nuttige tips is het voor iedereen mogelijk de sfeer in een ruimte, met kunst aan de muur, te verhogen.
Compositie
Het interieur moet men zien als één geheel, bestaande uit vloeren, wanden, meubelen, en de kunst die opgehangen is. Het effect van kunst kan men beïnvloeden door het juist in te passen in het geheel, de ruimte.
Wanneer een verzameling kunst, zonder er bij na te denken, bij elkaar wordt gehangen kan het effect tegenvallen. Het risico ontstaat, dat geen enkele afbeelding meer de aandacht krijgt, die hem toekomt. Er ontstaat een weinig interessant geheel, dat zonder samenhang een plaatsje heeft gekregen op de wand.
Enkele aanwijzingen voor het ophangen van kunst:
• Binnen een eigenlijk onzichtbare rechthoek worden de lijsten zo gerangschikt, dat ze gezamenlijk vorm geven aan deze rechthoek. De onrust van de verschillende maten geeft op deze manier de rust terug in één beeld.
• Bij het ophangen van meerdere lijsten is de afstand tussen de lijsten ook belangrijk. Een te grote afstand kan de compositie te niet doen. En met een te kleine afstand ertussen lijkt het of de lijsten in elkaar overlopen.
• Een compositie van lijsten van verschillende grootte en wel zo opgehangen, dat er een denkbeeldige lijn loopt tussen de onderkanten van de bovenste groep en de bovenkanten van de onderste groep. De doorlopende lijn geeft rust in dit geheel.
Effecten
Door op brede muren enkele rijen of groepjes lijsten verticaal te plaatsen, zal het effect ontstaan dat de kamer hoger lijkt.
Door op smalle muren een rij liggende lijsten horizontaal te plaatsen, zal het effect ontstaan dat de muur breder lijkt en de kamer groter.
Heel bijzonder kan het effect zijn van een verzameling lijsten op een helemaal ‘lege’ wand. De wand wordt als het ware vol behangen met schilderijen, foto’s, etsen, posters e.d.
Ooghoogte is dan niet belangrijk. Wel is het belangrijk om denkbeeldige lijnen toe te passen, die de rustgevende punten vormen tussen de verzameling lijsten.
Een goede belichting is hier zeker het overwegen waard.
Kleur, Vorm en Techniek
Durf ‘groot’ te denken bij het ophangen van kunst.
Kleine lijsten in een aantal bij elkaar gehangen en als het ware een groot schilderij vormend, beoogt hetzelfde effect.
Let bij het ophangen van meerdere prenten of iets dergelijks ook op Kleur,Vorm en Techniek.
Foto’s zijn prima te combineren met tekeningen in inkt, krijttekeningen en etsen.
Foto’s van heel verschillende formaten, maar in afzonderlijke lijsten van dezelfde grootte, zullen als geheel toch een rustige, evenwichtige eenheid vormen.
Ooghoogte
Te vaak worden lijsten te hoog opgehangen. De ooghoogte moet het uitgangspunt zijn.
In de woonkamer waar men zit zal ook zittend bepaald moeten worden, op welke hoogte de lijsten moeten komen. Let er op boven een zitbank de lijsten van verschillende formaten boven de hoofdhoogte te rangschikken.
In de gang waar men loopt zal ook staand bepaald moeten worden, op welke hoogte de lijsten moeten komen.
Plaats
Wees voorzichtig met het zomaar ophangen van een groep lijsten. Maak eerst een tekening van de wand met daarop op schaal de formaten van de lijsten en de compositie.
Leg vervolgens de lijsten voor de wand op de vloer, waar ze moeten worden opgehangen. De afstand tussen de lijsten onderling nauwkeurig meten en één voor één op de muur bevestigen, om fouten te voorkomen. Stel van te voren een centrale lijn vast op de muur.
Grotere lijsten hebben optisch meer ruimte nodig dan kleinere formaten. Er is namelijk meer afstand nodig om de afbeelding te bekijken.
Probeer de ophanging van kunst altijd onzichtbaar te houden.
Een kunstwerk hoeft niet altijd te hangen. Een grote lijst kan ook mooi tegen de muur of bovenop een dressoir worden geplaatst.
Lijsten en Passe-partout
Een kunstwerk met een te drukke lijst ( versiering ) gaat de aandacht meer naar de lijst dan naar de afbeelding. Bij gekleurde lijsten moet een van de kleuren van het kunstwerk terugkomen in de lijst. Hierbij is het zeer belangrijk dat de lijst past in de totale inrichting van de kamer.
Een tamelijk groot passe-partout geeft, vooral op een onrustige achtergrond ( druk behang ),toch die aandacht aan het kunstwerk, die het verdient.
Een ‘sterke’ ets, maar klein van formaat, kan best ook een groot passe-partout hebben, omdat de aandacht toch naar de ets zal blijven uitgaan.
Aandachtspunten
Condens en vocht kunnen schade aanbrengen aan een kunstwerk. Er zijn kunstwerken op weerbestendig doek, die geschikt zijn voor vochtige ruimtes als de badkamer en geschikt om buiten op te hangen.
Voor kunstwerken, die boven een radiator hangen, is het meestal beter deze met glas in te lijsten. Ontspiegeld glas laat de kleuren minder goed en helder overkomen.
Direct zonlicht kan op schilderijen met kwetsbare kleuren ernstige verkleuringen veroorzaken.
Kunst aan de muur, maar ook de kunst van een leeg stukje muur.
Beeld: Arie de Koning en Kunstrepro
1 opmerking:
Het is niet echt mijn stijl, en ik zie er ook niet echt wat in. Maar ik vind het kleurgebruik wel mooi.
Een reactie posten