maandag 16 augustus 2010

Dutch Design Awards 2010

De Dutch Design Awards worden dit jaar voor de achtste maal georganiseerd en presenteren jaarlijks het beste van de Nederlandse vormgeving middels een Awardshow. De finalisten strijden om de in totaal 17 Awards in de hoofdcategorieën: Communicatie, Product en Ruimtelijk.

De Nederlandse ontwerper Jeroen Vinken is met gordijncollectie Mazzo genomineerd voor de Dutch Design Awards Wonen. Opvallend aan de collectie zijn de ongekend lange rapporten en ingenieuze kleurtoepassingen.

'MAZZO' is een collectie gordijnstoffen met repeterende ontwerpen van vele tientallen meters lang. De breedte van de stof is 150 cm en de lengte van het ontwerp varieert van ca. 36 m1. tot ca. 96 m1. Ieder stuk, dat men knipt als gordijnbaan voor een bepaalde ruimte, heeft daardoor een andere afbeelding. In elke ruimte ontstaat zo een unieke variatie van hetzelfde ontwerp.
Jeroen Vinken ontwikkelde de collectie Mazzo (betekent boeket) met een computergestuurde jacquardweefmachine, een techniek die ingewikkelde weefsels mogelijk maakt. Het dessin en de kleuren ontstaan dus vanuit de 'weefbinding' ( binding van ketting- en inslagdraden) . Er is geweven met 3 of 4 verschillende kleuren inslaggaren. De mengkleuren ontstaan door de verschillend gekleurde garens méér of minder te laten boven komen. Het materiaal waarmee wordt geweven is trevira CS; een polyester garen dat brandvertragend werkt.

Vinken startte met één ontwerp, een kleurrijk bloemdessin. Door dat ontwerp op te rekken, te vervormen, te vervagen en van kleur te veranderen, creëerde hij zeven dessins. Dessins die stuk voor stuk opgebouwd zijn vanuit vier kleuren garens, maar door de bewerking uitwaaieren in maar liefst 190 tinten, die sterk verschillen in intensiteit en helderheid. Ook al zijn de bloemen onherkenbaar vervormd, het verband tussen alle ontwerpen blijft voelbaar. "Jacquard geweven gordijnbanen met steeds een andere afbeelding in een minimum aan kleuren zorgen desalniettemin voor een bijna volledig kleurenpalet. Een slim doordacht en functioneel dessinontwerp," oordeelde de jury van de Dutch Design Awards, die Vinken nomineerde in de categorie Product Wonen.

Jeroen Vinken neemt het in de categorie Beste Product Wonen op tegen ontwerper Bert Jan Pot met ‘Jumper’ een als een gebreide jumper trui uitziende - en perfect passende – hoes maakt een stoel (frame) extra huiselijk. Een sterk staaltje van design en van materiaalbeheersing, volgens het oordeel van de jury.

En met designduo Scholten & Baijings die met drie bijzettafeltjes waarvan maatvoering, patroon en kleur worden bepaald door de verwerkingsmogelijkheden van stripjes hout. De geraffineerde mix van ambachtelijkheid met een duidelijke designvisie geeft de serie een onmiskenbaar 21ste eeuwse toets, volgens het oordeel van de jury.

De prijsuitreiking vindt plaats op 23 oktober, tijdens de Dutch Design Week in het Muziekgebouw Frits Philips in Eindhoven. Daarna zijn alle genomineerde ontwerpen tot en met 31 oktober 2010 te bewonderen in een glazen kas op het Stadhuisplein in Eindhoven.

Bron: Dutch Design Awards 2010

1 opmerking:

Janine zei

Origineel hoor! Net zoals Bert Plantagie stoelen.