dinsdag 14 september 2010

Durf 'groot' te denken bij Kunst!

Durf ‘groot’ te denken bij het ophangen van kunst. Dit geeft vaak meer rust. Kleine schilderijen, bijvoorbeeld een twee- of drieluik bij elkaar gehangen en als het ware een groot schilderij vormend, beoogt hetzelfde effect.

Te vaak worden lijsten te hoog opgehangen. De ooghoogte moet het uitgangspunt zijn. In de woonkamer waar men zit zal ook zittend bepaald moeten worden, op welke hoogte de lijsten moeten komen. Let er op boven een zitbank de lijst of lijsten van verschillende formaten boven de hoofdhoogte te rangschikken.
In de hal waar men loopt zal ook staand bepaald moeten worden op welke hoogte de lijsten moeten komen.

Door schilderijen of dergelijke op een bepaalde manier te rangschikken en wat grotere items te gebruiken, kunnen ze erg sfeerbepalend zijn. Vergeet echter niet, dat de kleur van de lijst en passe-partout belangrijker zijn voor het kunstwerk, dan voor de inrichting van de kamer, hal, kantoor, enz.

Kleur, vorm en materiaal zijn een belangrijk onderdeel voor een schilderij, ets, enz. Foto’s zijn prima te combineren met tekeningen in inkt, krijttekeningen en etsen. Foto’s van heel verschillende formaten, maar in afzonderlijke lijsten van dezelfde grootte, zullen als geheel toch een rustige, evenwichtige eenheid vormen.

Een leuk alternatief is een mozaïekposter, dit is een collage van een heleboel kleurenfoto’s die gezamenlijk een groot beeld vormen.

Sta je ver van de poster af, dan zul je de grote afbeelding zien en vrijwel niet de kleine foto’s, die je juist wel weer ziet als je op korte afstand van de poster staat. Fantastisch natuurlijk om je vakantiefoto’s, je bruiloftsfoto’s of de kinderfoto’s eens op een andere manier een plekje aan de muur te geven!

Geen opmerkingen: