maandag 20 september 2010

Violen, de vrolijke noot in het najaar



Nog een paar daagjes en de herfst staat officieel op de kalender. Het is gedaan met de tuin en de buitenkamer gaat er weer somber en kaal uitzien. Ook uitzicht op een leeg balkon of terras zorgt niet voor vrolijkheid… Maar er is goed nieuws! Met de komst van de herfst breekt ook het seizoen van winterviolen aan. De winterblues blijft achterwege want ondanks wind, regen, sneeuw of vorst zorgen de kleurrijke winterviolen maandenlang voor een vrolijke noot!

Winterviolen zijn vanaf september verkrijgbaar bij bloemist en tuincentrum. Dit najaar zijn er weer veel verschillende kleuren en bijzondere vormen. Winterviolen met gekartelde bloemvormen, grootbloemig of klein, één- of tweekleurig, wijnrood, dieppaars, oranje… Wanneer je diverse soorten met elkaar mixt, krijg je een vrolijke kakofonie. Een rustiger resultaat krijg je door te kiezen voor één kleurcombinatie.


Winterviolen zijn gemakkelijke en oersterke plantjes die nauwelijks verzorging vragen. Geef ze alleen water als het een lange tijd droog is. Zodra het ene bloemetje is uitgebloeid volgt al weer het andere. De truc voor een extra rijke bloei is om de uitgebloeide bloemetjes steeds weg te halen. Van sneeuw of vorst trekken de winterviolen zich weinig aan. Bloeien is hun credo!

Tip: Wanneer je de winterviolen in bakken zet, plant dan eerst een aantal bloembollen (als narcissen of blauwe druifjes) in de grond. Je weet dan dat, zodra de bollen boven de grond komen, de lente weer in aantocht is!

Bron: www.winterviool.nl

Geen opmerkingen: