vrijdag 8 oktober 2010

Wiel Arets ontwerpt IJhal Amsterdam CS


Wiel Arets Architects ontwerpt de IJhal van het Amsterdamse centraal station. Dit gedeelte aan de zijde van het IJ wordt een belangrijk overstappunt met horeca, service- en leisurevoorzieningen. Ook verbindt de IJhal het station met de rivier.

Wiel Arets heeft de prijsvraag voor het ontwerp gewonnen, zo maakte het bureau vrijdag bekend. De IJhal vormt een van de vijf nieuwe hallen die de huidige twee doorgangen voor voetgangers vervangen. De nieuwe inrichting moet de perrons, het nieuwe busplatform en de aansluiting van de Noord-Zuidlijn met elkaar verbinden.

De IJhal is de belangrijkste van de nieuwe zones, zegt Wiel Arets Architects. Uiteraard vanwege zijn entreefunctie, omdat het bijvoorbeeld direct aansluit op het busplatform. Daarnaast grenst het direct aan het nieuwe waterfront, dat voor het eerst een publieke functie geeft aan de IJ-zijde van het station.

De hal wordt aangekleed met spiegelende stalen plafondelementen, die het water van de IJ weerspiegelen. Deze elementen zullen de hoogte van de ruimte visueel verdubbelen, aldus Arets. De terrazzovloer is eveneens voorzien van cirkels, die in dikte en omvang toenemen om de verkeersstromen op subtiele wijze te leiden.

De IJhal is met het bovengelegen busplatform verbonden via (rol)trappen. Hangende tuinen vormen de visuele verbindingen tussen beide onderdelen.

De hal krijgt een geprinte glazen gevel, die dankzij de transparantie het IJ als het ware binnen haalt. Het deel tussen het station en het IJ wordt voorzien van terrassen voor de cafés die aan de weg vanaf de Piet Heinkade richting de westzijde van de stad liggen.

In het water komen dokken die als aanmeerplaats voor (plezier)boten kunnen dienen. Ook is het mogelijk er een drijvend zwembad aan te leggen, zegt Wiel Arets Architects.

De nieuwe IJhal maakt deel uit van de vernieuwing van het centraal station en het Stationseiland. Het masterplan voor dit project is gemaakt doot Benthem Crouwel Architekten en Merckx + Girod. De bouwstart van de IJhal is gepland voor 2012.

Beelden: Wiel Arets Architects
Bron: Architectenweb

Geen opmerkingen: