maandag 29 november 2010

Effect van kleuren (1)

Duidelijke voorkeuren voor een bepaalde kleur?

Dan zegt dit het volgende over je:

Wit - Zuiver, perfectionistisch, eerlijk en open. Je kunt wit gebruiken om je individualiteit te onderstrepen.

Grijs - Wijsheid, intelligentie en zelfvertrouwen, praktisch, conservatief en stabiel, maar ook een beetje saai.

Zwart - Sterk, wilskrachtig, 'in control' en geheimzinnig. Bij zwart gaat de aandacht naar de vorm. Dat is tevens de reden dat architecten en vormgevers deze kleur graag gebruiken.

Bruin - praktisch, eerlijk en nuchter, gehecht aan vaste gewoontes, aardig en traditioneel, de nadruk ligt op je werk.

Rood - Vraagt aandacht, vol energie en passie, is ongeduldig, competitief en actief. Woede is een rode emotie, vandaar dat we zeggen dat je een 'rode waas' voor de ogen krijgt.

Oranje - Actief, onrustig, sociaal, spontaan, vrolijk en creatief. Oranje hoort ook bij gevoel voor humor.

Geel - Warm en vrolijk, optimistisch en rationeel. Geel is de kleur van de communicatie ( samen met rood vaak gebruikt in reclame en wegen signalering). Heeft niets met 'haat' te maken.

Groen - Oprecht, vredelievend en vrijgevig, de kleur van teamspelers en diplomaten. Om tot jezelf te komen zoek je de natuur, het groen op. Maar we zien ook groen van jaloezie.

Blauw - Oprecht, betrouwbaar en trouw. De kleur van vertrouwenspersonen, raadgevers en de politie. Blauw kalmeert, maar teveel innerlijke rust maakt down, vandaar dat having the blues gelijk staat aan een verdrietige stemming.

Paars - Intuïtief, creatief en spiritueel, maar ook lastig te doorgronden. Paars is de kleur van gezaghebbers in de katholieke kerk, maar ook bij new agers is paars geliefd.

Roze - Romantisch, dromerig, moeite met de realiteit, zachtaardig, verzorgend en meelevend. Soms kinderlijk. 'Een roze bril op hebben' betekent dan ook dat iemand de dingen positiever ziet dan ze in werkelijkheid zijn.

Johann Wolfgang von Goethe was in 1810 de eerste die een overkoepelende theorie bedacht over het effect van kleuren.

Lees binnenkort meer.

Bron: AD

Geen opmerkingen: