woensdag 1 december 2010

Effect van kleuren (2)

Johann Wolfgang von Goethe was in 1810 de eerste die een overkoepelende theorie bedacht over het effect van kleuren.
Hij maakte een cirkel waarbij kleuren langzaam in elkaar overlopen.


De kleurencirkel wordt samengesteld uit:

Primaire kleuren.
Dit zijn zeer krachtige kleuren (rood, geel en blauw) en de enige kleuren die niet door menging van andere kleuren samengesteld kunnen worden.

Secundaire kleuren.
Dit zijn kleuren die ontstaan door menging met andere kleuren. Oranje ontstaat door menging van rood en geel. Groen ontstaat door menging van geel en blauw. Violet ontstaat door menging van blauw en rood. Tertiaire kleuren. Dit zijn kleuren die uit menging van de drie primaire kleuren wordt verkregen, geeloranje, oranjerood, roodviolet, blauwviolet, blauwgroen en geelgroen.

Complementaire kleuren.
Het gaat hier om kleuren die elkaar aanvullen. Samen een contrast vormen, waardoor boeiende kleurharmonieƫn en een effect van uiterste spanning ontstaat. Groen is samen met rood een contrastkleur, maar ook geel met paars en blauw met oranje.

Ton-sur-ton kleuren.
Het gaat hier om wit dat steeds met dezelfde kleur wordt gebroken. Ze zijn makkelijk te kiezen, omdat ze op dezelfde kleurstrip staan. Deze kleuren zorgen voor rust en harmonie in het interieur.

Natuurtinten.
Natuurkleuren staan synoniem met neutraal. Ze hebben dan op z'n minst twee accentkleuren nodig. Ze geven een warme huislijke sfeer. Voorbeeld: taupe combineert goed met aubergine en olijfgroen.

Zonder licht is er geen kleur.
Het licht aan de noordzijde van je huis is koud, het oostelijk licht is warmer, maar toch kouder dan het volle warme middaglicht van het zuiden en westen. Kleuren zijn ook onder te verdelen in warme en koele tinten.


Warme tinten: rood, geel en oranje zijn goed toe te passen in kamers met koel licht. Deze kleuren komen naar je toe als je hiermee een muur verft, en geeft daarmee een warm knus gevoel. Ze doen objecten groter lijken, en het zijn favoriete kleuren voor accessoires.

Koele tinten: groen, blauw en paars zijn goed toe te passen in kamers met warm licht. Deze kleuren werken ruimtelijk en kunnen ook goed gebruikt worden voor kleine vertrekken, ook lichte kleuren hebben ditzelfde effect.

Kleuren roepen niet alleen een stemming op, maar hebben ook een bepaalde ruimtewerking. Bekijk de kleurstalen in de ruimte waar je het wil toepassen op verschillende uren van de dag. Bedenk dat lichte kleuren het licht reflecteren en donkere kleuren het licht absorberen.

TIP: Het gebruik van warme kleuren in je interieur doet de temperatuurbeleving hoger lijken dan de werkelijkheid. Uit wetenschappelijk onderzoek is vast komen te staan dat wanneer je gebruik maakt van warme kleuren in je woning de verwarming minder snel een graadje hoger wordt gezet. Dat scheelt in de kosten en is goed voor het milieu.
Deze tip is zeker van toepassing op de extreem aanvoelende kou van de komende tijd.

Geen opmerkingen: