woensdag 29 december 2010

Ledlamp kiezen - waar let je op?


Als je een lamp koopt, let je op het aantal watt van de lamp.

Voor led-lampen ligt dat anders. Om een led-lamp te kiezen, kun je beter kijken naar de lichtopbrengst, namelijk het aantal lumen.
Een vuistregel die je kunt aanhouden: aantal lumen = 10 x (aantal watt gloeilamp). Uit onafhankelijke steekproeven blijkt dat de informatie op de verpakking niet altijd overeenkomt met resultaten uit onafhankelijke tests. Probeer een nieuwe led-lamp daarom altijd eerst even uit. Veel led-lampen zijn niet geschikt om te dimmen. Er zijn wel speciale dimbare led-lampen te koop. Als led-lampen dimbaar zijn, staat dit doorgaans op de verpakking.

Led-lampen vormen een compactere lichtbundel dan gloeilampen, zoals in de afbeelding hierboven is te zien. Als je een led-lamp voor accentverlichting gebruikt, bijvoorbeeld in een hanglamp boven de tafel, kan een lager aantal Lumen daarom al de gewenste hoeveelheid licht opleveren. Ook de kleur van een led-lamp is anders dan je dat van uw bestaande (gloei)lampen gewend bent. Het kan variëren van wit tot warm wit, en in diverse kleuren. De prijs varieert: van 25 tot 40 euro. Die prijs is hoog, maar omgerekend naar de prijs per branduur zijn led-lampen juist zeer goedkoop. Led-lampen zijn zeer geschikt in lampen waar de lichtopbrengst niet hoog hoeft te zijn, bijvoorbeeld als inbouwspots, plafondlampen, wandlampen, hanglampen, schilderijverlichting, kerstverlichting, lichtslangen. Ook geschikt voor keuken, badkamer, slaapkamer, kantoor en tuin.


- Kan je een huis verlichten met LED lampen?
De ontwikkeling van ledlampen voor huiselijk gebruik is nog volop in ontwikkeling. De Consumentenbond stelt dat LED-technologie de belofte als dé vervanger voor de gloeilamp nog niet waarmaakt. Consumenten kunnen daarom volgens de bond op dit moment beter spaarlampen kopen en wachten tot de techniek van led-lampen is verbeterd en de prijs is gedaald.

De Philips Econic Led Lamp is als beste uit de bus gekomen in het meest recente onderzoek naar LED lampen van de Consumentenbond.
De besparingen van de meeste led-lampen zijn lager dan op de verpakking wordt beloofd. De kleurweergave van led-lampen kan flink beter zijn dan van spaarlampen, maar is nog niet op het niveau van gloeilampen.
Led-lampen starten wel direct op, dus zijn veel sneller dan spaarlampen. Het positieve imago maken ze echter nog niet op alle fronten waar op dit moment. Een goede spaarlamp is zuiniger en goedkoper in gebruik dan de geteste led-lampen. De investering van minstens € 25,= is over een tijdje beter besteed dan nu.

De complete test van led-lampen is terug te lezen in de Consumentengids van februari 2010 en op de website van de Consumentenbond.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

er is een klein bedrijfje van mijn broer, gespecialiseerd in LEDlampverlichting en installatie ervan!!!www.ledprofiel.nl bezoek de site eens voor meer informatie en de nieuwste ontwikkelingen op dit gebied!!!!

Leonoor zei

Die Led in die flessenhouders is wel lekker fout. En waar je op moet ledten is per behoefte van de consument wat anders natruulijk.