vrijdag 31 december 2010

Bespaar met spaarlamp



Spaarlampen zijn geschikt voor de meeste armaturen en sensoren, en zijn er in verschillende vormen, fittingen en kleurtinten. Er zijn inmiddels ook spaarlampen die in enkele seconden een helder licht geven. Dit wordt aangegeven door een snelstart logo op de verpakking.

Voor dimmers bestaan speciale spaarlampen; standaard spaarlampen werken daarin vaak niet. Je kunt ook een speciale dimmer kopen, die werkt op standaard spaarlampen.

Dimmers met een spaarlamp hebben het voordeel dat ze ook het elektriciteitsverbruik evenredig dimmen. Bij gloei- en halogeenlampen is dat niet zo. Nadeel kan wel zijn dat spaarlamplicht koeler wordt als je het dimt.

Een spaarlamp kost gemiddeld zeven euro. De zuinige lamp lijkt dus duurder dan een gloeilamp (1 tot 4 euro), maar is dat niet. Een spaarlamp gaat veel langer mee, waardoor de kosten per branduur ongeveer hetzelfde zijn. Een spaarlamp brandt zeker zes keer langer dan een gloeilamp (1.000 branduren). Met een spaarlamp bespaar je bovendien fors op de energiekosten. Als een gemiddeld huishouden alle gloeilampen in huis vervangt door spaarlampen, dan bespaart dat jaarlijks 270 kWh, oftewel 59 euro (prijspeil 2010).

Een prettige jaarwisseling en een goed, gelukkig en gezond 2011!

Geen opmerkingen: