Het gebeurt nogal eens dat mensen verhuizen naar een groter huis en hun meubels mee verhuizen. Het probleem is dat ze na de verhuizing veel te kleine meubels in een grote ruimte hebben staan. De woonkamer niet gezellig kunnen krijgen, omdat de verhoudingen niet meer kloppen. De meubels staan verloren in de ruimte en er is geen samenspel met de beschikbare ruimte. Natuurlijk zijn grote meubels ook een probleem als je verhuist naar een kleiner huis.
Intakegesprek
Een tijdje geleden werd ik benaderd door een familie uit Nieuwkoop of ik voor hun ruime woonkamer een compleet interieurontwerp kon maken. Toen ik bij deze mensen op bezoek kwam voor een intakegesprek was meteen duidelijk wat het probleem was. Deze familie was verhuisd naar een groter huis en de aanwezige meubels waren te klein in verhouding tot de grootte van de ruime woonkamer. Ook viel mij direct op dat de meubelopstelling niet helemaal praktisch was en daar waren de bewoners het mee eens. Ze stonden open voor een kleurtje op de muur en een goed verlichtingplan was ook welkom. Ik mocht mijn plannen gaan uitwerken.
Voor de metamorfose
In de opstelling stond de bank gericht naar en met zicht op de sfeerhaard. De TV stond op een laag kastje tegen de blinde muur en daar tegenover stonden twee kleine fauteuiltjes, waarmee de zithoek werd afgesloten. Tegen de glaswand een tuinbankje, waar vaak in gezeten werd. Deze woning heeft een prachtige glaswand waarvan het onderste gedeelte uit hout bestaat, en wat mij direct opviel was dat er geen vensterbank aanwezig was. Een ideale situatie om er een vensterbankkast te laten plaatsen.
Interieurontwerp
Op de plattegrondtekening ben ik van een meubelopstelling uitgegaan waarbij de TV gecombineerd wordt met de sfeerhaard.
Voor de metamorfose Na de metamorfose
Tegen de blinde muur een royale 3-zitbank en haaks daarop een love-seat, met daarnaast en evenwijdig aan de glaswand nog zo’n zelfde royale 3-zits bank. Enkele vierkante salontafeltjes voor het gebruiksgemak zijn hierbij geplaatst. Op de foto na de metamorfose is de salontafel nog niet vervangen.
Voor de metamorfose
Na de metamorfose
De eethoek is op dezelfde plaats blijven staan, maar wel meer in de woonkamer geplaatst om daarachter tegen de muur een dressoir met daarboven een grote spiegel te plaatsen.
Voor de metamorfose Na de metamorfose
Langs de gehele glaswand is een op maat gemaakte vensterbankkast van 50 cm diep geplaatst. Dit is een ideaal opbergmeubel voor tijdschriften, kinderspeelgoed en de wijnvoorraad, enz. Tevens is het voor de kinderen mogelijk om lekker op de vensterbankkast te zitten of te liggen en een boekje te lezen. Op de vensterbankkast zijn 2 tafellampen geplaatst, en de snoeren lopen mooi weg in een uitsparing in dit meubel. De hierop geplaatste decoratie draagt natuurlijk ook zijn steentje aan mee aan een gezelliger en intiemer interieur.
Voor de metamorfose
Na de metamorfose
In het interieurontwerp moest ik ook rekening houden met een nieuwe keuken in een andere opstelling. De wens was dat woonkamer en keuken vloeiend in elkaar over zouden lopen. Er zijn kleine wijzigingen in het keukenplan gekomen. Het eetbarretje is komen te vervallen en in plaats daarvan is het muurtje weggebroken, hierdoor is het zicht op de keuken mooier en het geeft meer diepte werking. Het tuinbankje wat aanvankelijk in het interieur terug moest komen werd later bij het inrichten door de bewoners toch weggelaten.
Voor de metamorfose Na de metamorfose
Na de metamorfose
Kleurplan
In de woonkamer met open keuken is gebruik gemaakt van 3 kleuren, namelijk wit, grijs en paars, die een grote rol in het interieur spelen. De vloer is van grijs gespikkeld marmer. De muur achter de sfeerhaard, de blinde muur achter de bank, en het kleine stukje muur tot de glaswand zijn zacht grijs geschilderd. Ook de muur achter het dressoir, de kleine muurtjes aan weerskanten van deze muur tot de beide deuren zijn in zacht grijs geschilderd. De overige muren en plafond zijn offwhite van kleur. De stoffen van de meubels zijn grijs en paars. De houten meubels zijn offwhite gelakt. De keuken is ook offwhite met grijs van het hardstenen werkblad en de keukenapparatuur. De accessoires zijn voornamelijk in paarstinten en daarnaast enkele zwarte details.
Verlichtingplan
In een verlichtingplan is het belangrijk dat er zoveel mogelijk lichtbronnen gepland zijn, want met voldoende lichtbronnen kun je steeds een andere sfeer creƫren en het lichtplan aanpassen aan elk jaargetijde. Alle lichtbronnen hoeven namelijk niet altijd tegelijkertijd te branden. Het is leuk om te spelen met licht, met schaduw en verlichte plekken, en met indirect (sfeer) licht en met functioneel (direct) licht. Het lichtplan in deze woning speelt zich af op verschillende hoogtes in het interieur. Met het uitlichten van interieurdetails worden accenten gemaakt en geven dit interieur sfeer en karakter.
3 opmerkingen:
Hier kan je ook een lichtplan vinden, maar dan alleen voor design lampen: http://www.lampenverlichtingshop.nl/
Hier kan je ook een lichtplan vinden, maar dan alleen voor design lampen: http://www.lampenverlichtingshop.nl/
waaauw! dat ziet er nog eens mooi uit! maar pas op voor in je houten meubels voor boktor dit zou echt vreselijk zijn !
Een reactie posten