woensdag 18 mei 2011

Slaapkamergeheimen ( deel 1 )


Zo één keer in de 10 tot 15 jaar zijn we toe aan een nieuw matras of zelfs aan een nieuw bed. Aankomend in een slaapkamerspeciaalzaak kijk je als eerst naar het mooie plaatje, het bed wat je aanspreekt. Natuurlijk moet je een bed mooi vinden, maar daarmee ben je er niet. Persoonlijke kenmerken (lengte, gewicht, leeftijd) en die van je eventuele partner, bepalen welk type matras het best bij je past. Ook je slaaphouding, of je allergisch bent, veel transpireert..... zijn belangrijke factoren.

Kies je bed groot en lang genoeg.
Een eenpersoonsbed moet minstens 90 cm breed zijn, een tweepersoonsbed minstens 140 cm. Het matras moet minstens 20 cm langer zijn dan je lichaamslengte.

Hoeveel weeg je?
Een goed bed zal zich automatisch aan elke lichaamshouding aanpassen. Je woelt en je draait tijdens de slaap, zonder het te beseffen. Je bed moet die veranderingen perfect opvangen en het systeem moet zich telkens aanpassen daar waar nodig. Een goed bed past zich aan het lichaam aan, en niet omgekeerd. Voor lichte personen (- 80 kg) wordt meestal een soepele, eerder zachte matras aangeraden zodat schouders en heupen makkelijk in het matras drukken. Voor zwaardere personen( + 80 kg) verdient een stevige matras de voorkeur. Zwaardere mensen hebben meer weerstand nodig om goed ondersteund te worden.


Hoe slaap je?
Een goed bed moet er in eerste instantie voor zorgen dat je rug in zijn neutrale positie tot rust kan komen. Ondersteuning is dus het sleutelwoord.
Buikslapers.
Als je op je buik slaapt is het beste advies om vooral niet een (te)zacht matras voor je bed, maar veel liever een stevig matras aan te schaffen . Een stevig matras zal, wanneer je op je buik slaapt, je onderrug niet te ver laten doorzakken waardoor je ruggenwervel redelijk recht blijft liggen. Ook werkt dit beter tegen nek klachten die nogal eens kunnen optreden. Dit in tegen stelling tot een zacht matras waar je onderrug behoorlijk door zal “hangen”waardoor er veel spanning op je wervelkolom komt te staan. Het beste matras bij de aanschaf van een nieuw bed voor een buikslaper is dus een stevig matras maar natuurlijk niet kei hard aangezien dan je doorbloeding afgekneld zal worden.
Zijslapers
Zijslapers zullen zeker niet een stevig matras nodig hebben zoals voor buikslapers. Dit betekent niet dat zij- slapers een heel zacht matras voor hun bed nodig hebben maar meer een matras wat goed de contouren van het lichaam volgt. Het is aan te raden voor zijslapers om een met een kussen tussen de benen te slapen om een rechtere rug te houden en te voorkomen dat de knieën op elkaar liggen en op deze manier de ruggenwervel recht te houden. Een medium tot zacht bed is voor een zijslaper het beste matras om te nemen.
Rugslapers.
Als je een rugslaper bent heb je een redelijk soepel tot stevig matras nodig. Het matras zal de zogenaamde S-curve van je rug in tact moeten houden en ondersteuning moeten bieden vooral in je onderrug. Je moet in dit geval zeker geen zacht bed kiezen aangezien je dan veel kans maakt dat je onderrug “door gaat zakken”.
Alle houdingen slapers. Als je een zogenaamde draaikont bent heb je een redelijk soepel matras nodig dat de contouren van je lichaam goed volgen kan en niet te veel overdruk creëert. Het beste advies voor een slaper die eigenlijk in alle mogelijke houdingen slaapt is een medium hardheid.


Samenspel van matras en bodem
Een matras zou minimum zo’n 15 cm. dik moeten zijn, maar liefst iets dikker. Per slot van rekening heeft een dikkere matras ook een langere levensduur. Test de matras eerst voor je overgaat tot de aankoop! Bij een man zit het belangrijkste drukpunt in de schouders, bij de vrouw in de heupen. Schenk dus veel aandacht aan die plaatsen. In een goed bed vormen matras en matrasdrager één geheel. Het matras moet volledig afgestemd zijn op de bodem en omgekeerd. Veel winkels bieden je een bepaalde proeftijd met je matras aan. Zo krijg je de tijd om de matras beter te testen.


Een 1- of 2-persoonsmatras?
Dat is uiteindelijk een persoonlijke keuze. Omdat mannen en vrouwen een andere lichaamsbouw hebben, worden meestal twee aparte matrassen aangeraden, zeker bij grote verschillen in lengte en gewicht. Ook bij een verstelbare bedbodem, verdienen twee aparte matrassen meestal de voorkeur. Stoort de scheiding je? Gebruik dan een matraswig, een overbrugging waardoor je de randen minder voelt, of een ritssluiting die beide matrassen aan elkaar verbind of een (split)topper die over de twee matrassen wordt gelegd.

Je transpireert veel?
Dan kies je het best een matras en bedbodem met optimaal ventilatievermogen. Het warmte-isolatievermogen van een slaapsysteem wordt voornamelijk bepaald door de vulmaterialen van de matras. Deze eigenschap helpt onze lichaamstemperatuur tijdens de slaap constant te houden. Per nacht geeft een menselijk lichaam van 250 ml tot enkele liters vocht af. Drie kwart verdwijnt via het dekbed, ongeveer één kwart moet via de matras en de bedbodem passeren. De toplagen van de matras moeten dus over goede vochtabsorberende en vochtdoorlatende eigenschappen beschikken. Mensen die in bed zeer veel transpireren, kunnen eventueel gebaat zijn bij een boxspring, een speciale verende bedbodem met een ventilerende werking.

Je bent allergisch voor huisstofmijt of bepaalde materialen?
Kies dan een matras en matrasbeschermer uit anti-allergisch materiaal.


Hoofdkussen
Een hoofdkussen dat een zachte en continue ondersteuning biedt aan zowel de nek als het hoofd maakt ook deel uit van een goed bedsysteem. Het moet het niveauverschil tussen de matras en de hals opvangen. De halsholte moet in iedere houding een goede opvulling krijgen, zowel in zij-, buik- als rugligging.

Geen opmerkingen: